Omlós linzer a mama receptes füzetéből: ezekkel az arányokkal biztos a siker
Az ünnepi időszak legbájosabb vendégvárója a linzer, mely jól zárható dobozban több napig puha marad.
Az ünnepi sütikínálat egyik kötelezője a linzer. Az aprósüti egyszerűen készül, a titok az összeállításban rejlik: ügyelj rá, hogy hideg vajat használj, és gyors mozdulatokkal dolgozd egybe az alapanyagokat. De ez még nem elég az omlós tésztához, fontos az is, hogy nyújtás előtt 30 percet a hűtőben pihenjen, így könnyen tudsz vele dolgozni.
A linzer bármilyen lekvárral megkenve mennyei, hogy milyet használsz, az rád van bízva. Az elkészült süti mindig porcukorral hintve kerül az asztalra, ám ha időd engedi, akkor csokival is bevonhatod.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a darált mandulát. Ezután morzsoljuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, gyúrjuk cipóvá. (Ha a tészta nehezen állna össze, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.) A tésztacipót csomagoljuk folpacka, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, és linzerformával szúrjuk ki.
A linzereket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
A kisült linzereket ragasszuk össze lekvárral, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu