Melengető lencseleves krumplival dúsítva – Egyszerre tápláló és egészséges

lencseleves krumplival cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű, mégis laktató leves készülhet lencséből, amit elég, ha csak zöldségekkel dúsítasz.

Lencsét egész évben érdemes tartani otthon, nemcsak azért, mert finom és változatos fogások készülhetnek belőle, hanem azért is, mert nagyon egészséges. Magas rosttartalmú növényi fehérjeforrás, amely gazdag vasban, mangánban és magnéziumban. Több fajtája létezik, a legismertebb a barna, amelyből a hagyományos újévi lencsefőzelék is készül.

A lencséből nemcsak főzelék, hanem ragu is készülhet, például a bolognai vegetariánus változata. Ha pedig valami egyszerű, gyors, mégis laktató és melengető ételre vágysz, akkor főzz belőle levest, amely a krumplitól igazán tartalmas lesz, még a hús sem fog hiányozni belőle. Ráadásul a fogás másnap, megmelegítve még finomabb lesz.

Lencseleves krumplival

lencseleves krumplival recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm lencse
  • 600 gramm krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 3 darab szegfűszeg
  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 kávéskanál rozmaring
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét öblítsük át és áztassuk be 1 órára. A sárgarépát, a krumplit tisztítsuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. A hagymát is pucoljuk meg, vágjuk finomra.

Egy lábasban forrósítsunk olajat, tegyük rá a hagymát, dinszteljük pár percig, majd tegyük rá a zöldségeket és pirítsuk őket néhány percig. A lencséről öntsük le a vizet, majd tegyük a zöldségekhez, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Egy teatojásba tegyünk rozmaringot és szegfűszeget, majd tegyük a levesbe, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon főzzük 40 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük