Sűrű és krémes ír zöldségleves: vitaminbomba a melegítő fogás
Egy zöldségleves is lehet laktató: ez a változat nagyon sűrű és tartalmas, pirítóssal kínálva tökéletes ebéd.
Ha szereted a tormát, ne csak húsvétkor kerüljön terítékre, az év bármely szakában isteni ételeket készíthetsz belőle. Az alábbi lengyel leves nagyon laktató, krémes és valódi ízbomba, ráadásul a torma mellé rengeteg zöldség kerül, a lé pedig tejszíntől selymes.
Lényegében egy zöldségalaplevet kell készíteni, annyi változtatással, hogy miután minden megfőtt, le kell turmixolni, ettől lesz sűrű és tartalmas a leves. Utána jön a torma és a tejszín, ezekkel lesz teljes a végeredmény.
A kész levest leggyakrabban pirult szalonnával kínálják, de egyes változatokban főtt tojás és sült kolbász is gazdagítja.
A szalonnát vágjuk kis kockákra, majd egy lábasban (amelyben a leves készül majd) süssük zsírjára. Szedjük ki egy papírtörlővel bélelt tányérra.
A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk finomra, a krumplit kockákra.
Dobjuk a zöldségeket a szalonna visszamaradt zsírjára, pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a majoránnát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ha elkezd forrni a víz, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt főzzük 30 percig, míg megpuhulnak a zöldségek.
Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítsük a levest.
A tejszínt keverjük össze a reszelt tormával, adjuk a leveshez, majd melegítsük vele össze.
Amikor gyöngyözik, kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk még ízlés szerint.
A félretett szalonnával kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu