Leveles tészta rókagombával és kékpenészes sajttal - Igazi gourmet fogás

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha gombákról van szó, kétféle ember létezik: az egyik semmilyen formában nem hajlandó megenni, ha egy étel akár csak kis kockákra vágott gombát is tartalmaz, inkább nem lemond róla, míg a másik imádja nyersen, kevés olajjal meglocsolva, megpárolva, főzve, rántva, levesben vagy főételek köreteként és sós desszert formájában is. Az utóbbiak számára az egyik legjobb kikapcsolódás a kirándulással egybegyűjtött gombagyűjtés.

Németországban az éttermekben ugyanúgy szezonális kínálatként szerepelnek a rókagombás ételek, mit tavasszal-nyár elején a spárgás, epres és rebarbarás különlegességek.  Az apró és zamatos, sárgás gombákat sós előételek vagy desszertek összetevőjeként is használják.

Ez a leveles tésztával készült recept a sütésben kevésbé gyakorlottak számára sem okoz nehézséget, hisz az alapanyag bármelyik bolt hűtőpultjában fellelhető. Ha a kékpenészes sajtot valaki túl karakteresnek találja, vagy nem szereti, nyugodtan lecserélheti másikra.

Különleges formákra sincs szükség, elég, ha a leveles tésztát kinyújtjuk és egy tepsibe fektetve megsütjük. Ha azonban különlegesebb látványt szeretnénk elérni, vágjuk fel a kinyújtott leveles tésztát kockákra, és béleljünk ki vele szuflé tálkákat vagy egy muffin formát.

Leveles tészta rókagombával és kékpenészes sajttal

leveles-teszta-rokagomba-receptkartya

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab leveles tészta
  • 300 gramm rókagomba
  • 3 darab burgonya
  • 1 darab póréhagyma
  • 200 gramm tejföl
  • 50 gramm kékpenészes sajt
  • 4 darab kakukkfű ág
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A tepsit béleld ki sütőpapírral, nyújtsd ki rajta a négy, kb. 250 gramm leveles tésztát. Ha szuflé tálkákat vagy muffin formát használsz, vajazd ki őket, a kinyújtott leveles tésztákat pedig vágd nagyobb kockákra, majd béleld ki vele a formákat.

Tisztítsd meg a rókagombákat, a nagyobb darabokat vágd kisebbre. A három kisebb burgonyát hámozd meg, vágd nagyon vékony szeletekre vagy gyaluld le őket. Egy kisebb póréhagymát pucolj meg és szeleteld vékony karikákra. A magas zsírtartalmú tejfölt ízesítsd egy fél teáskanál borssal és sóval.

Melegítsd elő a légkeveréses sütőt 220 fokra. A leveles tésztát szurkáld meg villával, majd oszlasd el rajta a tejfölt. Szórd meg a kékpenészes sajttal, a burgonya- és póréhagyma szeletekkel, rókagombával és a kakukkfű leveleivel. Ízlés szerint sóval és borssal szórd meg. 10-15 percig süsd ropogósra.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük