Sűrű, almás-fahéjas smoothie-tál: krémes joghurt az alapja
10 perces reggeli, mégis az egyik legtáplálóbb napindító, tele vitaminnal, fehérjével és rosttal.
Négy fő hozzávalóból, minimális munkával készül ez a mutatós desszert, kezdőknek is szívből ajánljuk ezt a receptet. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét az almás finomság, ezzel garantáltan lenyűgözöd majd a családot és a barátokat.
A desszert alapját az alma és a leveles tészta képezik, illetve egy kevés fahéjas cukorra is szükséged lesz. Mivel kész tésztát használunk, nincs sok munka a karikákkal, csak a formázásra kell egy kevés időt szánni.
Az almát nem kell megpucolni, csak a szárát eltávolítani, majd vastag karikákra vágni. A közepét, ahol a magház is van, kör alakú kiszúróval tudod eltávolítani: az így kapott lukon kell majd átfűzni a levelestészta-csíkokat. A megmaradt almaszéleket, -közepeket pedig ki ne dobd, használd fel más almás receptekhez!
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A leveles tésztát tekerjük ki (ha tömbben van, nyújtsuk ki vékonyra), majd vágjuk 1-1,5 centi széles csíkokra.
Egy tálban keverjük össze a fahéjat és a cukrot.
Az almákat mossuk meg alaposan, a szárukat távolítsuk el, majd vágjuk kb. 1 centi vastag karikákra. Egy kisebb kör alakú szaggatóval vágjuk ki a közepüket, ahol a magház is található (illetve a végüket is vágjuk ki). Mindegyik almából kb. 4 szép karika lesz, a széleket és a közepeket pedig nyugodtan használjuk más recepthez.
Az almaszeletek mindkét oldalát forgassuk a fahéjas cukorba.
A levelestészta-csíkokat tekerjük az almaszeletek köré, a középső lukon húzzuk át, fűzzük végig a szeleten. Ha a végük nem tapad, kenjük le egy kevés tejjel. Annyi csíkot tegyünk az alma köré, hogy teljesen befedje.
Tegyük a betekert almákat a tepsire, majd kenjük le a tetejüket tejjel. Ha maradt fahéjas cukor, azt is szórjuk a tetejükre.
Toljuk őket a sütőbe 12-15 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors