
Illatos levendulás limonádé: mézzel még finomabb a nyári frissítő

Ez a limonádé az egyik legfrissítőbb, legaromásabb nyári ital, amit otthon elkészíthetsz: házi levendulainfúzió kerül bele.
A limonádét a nyári (alkoholmentes) italok királynőjének is nevezhetnénk, hiszen hidratál a nagy hőségben, lehűt és sokféle ízesítéssel készülhet. A mentás mellett – amelyhez a legjobb házi mentaszörp receptjét itt olvashatod – a levendulás a másik nagy kedvencem, amely különleges módon nem előre elkészített szörpöt tartalmaz, hanem friss vagy szárított levendulából készített infúziót.
Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy két órával a limonádé elkészítése előtt forró vízbe teszed a virágokat, és kivárod, amíg az aromájuk kiázik. Utána már csak le kell szűrnöd, és összeállítanod a keveréket. A recept mézet és kevés cukrot is tartalmaz, de juharsziruppal vagy más édesítővel cukormentesen is elkészítheted.
-
2023-07-20 09:36:00
-
2023-05-29 10:16:01
-
2023-05-24 08:32:01
Levendulás limonádé

Hozzávalók 4 személyre
- 750 ml víz
- 50 g cukor
- 50 g méz
- 2 ek friss vagy szárított levendulavirág
- 250 ml friss citromlé (kb. 5-6 citromból)
- ételszínező tetszés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A levendulát öblítsük le folyó víznél.
Egy közepes edényben hevítsünk 250 ml vizet, adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mézet és a levendulát is, és fedő alatt hagyjuk 2 órát ázni.
Szűrjük le a folyadékot egy apró lyukú szűrőn, és egy kanállal nyomkodjuk ki a levendulából a vizet.
Egy nagy kancsóban állítsuk össze a limonádét: öntsük bele a levendulás szirupot, a maradék vizet és a citromlevet.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd jégkockával kínáljuk.
Tipp: az igazán mutatós limonádéhoz adjunk néhány csepp rózsaszín vagy lila ételszínezőt is.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!