Illatos levendulás limonádé: mézzel még finomabb a nyári frissítő

levendulas-limonade
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a limonádé az egyik legfrissítőbb, legaromásabb nyári ital, amit otthon elkészíthetsz: házi levendulainfúzió kerül bele.

A limonádét a nyári (alkoholmentes) italok királynőjének is nevezhetnénk, hiszen hidratál a nagy hőségben, lehűt és sokféle ízesítéssel készülhet. A mentás mellett – amelyhez a legjobb házi mentaszörp receptjét itt olvashatod – a levendulás a másik nagy kedvencem, amely különleges módon nem előre elkészített szörpöt tartalmaz, hanem friss vagy szárított levendulából készített infúziót.

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy két órával a limonádé elkészítése előtt forró vízbe teszed a virágokat, és kivárod, amíg az aromájuk kiázik. Utána már csak le kell szűrnöd, és összeállítanod a keveréket. A recept mézet és kevés cukrot is tartalmaz, de juharsziruppal vagy más édesítővel cukormentesen is elkészítheted.

Levendulás limonádé

Levendulas-limonade-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 750 ml víz
  • 50 g cukor
  • 50 g méz
  • 2 ek friss vagy szárított levendulavirág
  • 250 ml friss citromlé (kb. 5-6 citromból)
  • ételszínező tetszés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A levendulát öblítsük le folyó víznél.

Egy közepes edényben hevítsünk 250 ml vizet, adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mézet és a levendulát is, és fedő alatt hagyjuk 2 órát ázni.

Szűrjük le a folyadékot egy apró lyukú szűrőn, és egy kanállal nyomkodjuk ki a levendulából a vizet. 

Egy nagy kancsóban állítsuk össze a limonádét: öntsük bele a levendulás szirupot, a maradék vizet és a citromlevet.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk, majd jégkockával kínáljuk. 

Tipp: az igazán mutatós limonádéhoz adjunk néhány csepp rózsaszín vagy lila ételszínezőt is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük