Levendulaszörp házilag: virágos illat és íz citrusos jegyekkel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A levenduláról a horvátországi nyaralásaink jutnak eszembe. Nyár végén, amikor már mindenkinek csak emlék volt a tenger és a szabadság, mi akkor utaztunk el Horvátországba, méghozzá a Hvar szigetén fekvő Jelsa nevű faluba. 

Nem egyszerű ide eljutni, mert miután megérkezünk Splitbe, onnan egy komppal kell átmenni Hvar szigetére. A kompra nehéz felférni, van, hogy meg kell várni a következőt. De ha végre megérkezünk, a hosszú utat kárpótolta Horvátország egyik legszebb tengerpartja és Jelsa, egy gyönyörű és kedves város.

Jelsából a levendulaillatra emlékszem és arra, hogy minden alkalommal, amikor ott jártunk, hoztunk haza kis zsákokban ebből a szárított növényből, ami nemcsak a ruhamolyokat űzte el, hanem visszahozta egy kicsit a nyarat is. 

Intenzív az íze

A levendula eredetileg csak a mediterrán vidékeken nőtt, ma már Magyarországon is megél. Gyógy-, fűszer- és dísznövény, illata és íze egészen intenzív és különleges, ezért nagyon kell vigyázni, hogy ne domináljon túlságosan. A levendulaszörp akkor az igazi, ha megtalálhatóak benne a citrusos ízjegyek, amelyek kicsit visszafogják a levendula erős aromáját.

A szörpöt behűtve, citromkarikával igyuk. Ne lepődjünk meg, mert a szörp színe nem lila, hanem sárgásbarna lesz. 

Levendulaszörp

levendulaszörp recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csésze levendula
  • 1 kilogramm cukor
  • 6 darab citrom (kezeletlen)
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A citromot mossuk és hámozzuk meg. Figyeljünk, hogy a héj alatti fehér részt is vágjuk le, mert attól megkeseredik a főzetünk. Vágjuk a héját és a belét is apróra, és vízben jól főzzük meg, amíg szét nem fő. A cukorral készítsünk belőle szirupot. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a megmosott, szárított levendulát.

Áztassuk néhány órán át, közben kóstolgassuk. Szűrjük le, forraljuk fel, és még forrón töltsük kifertőtlenített üvegekbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük