Levendulaszörp házilag: virágos illat és íz citrusos jegyekkel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A levenduláról a horvátországi nyaralásaink jutnak eszembe. Nyár végén, amikor már mindenkinek csak emlék volt a tenger és a szabadság, mi akkor utaztunk el Horvátországba, méghozzá a Hvar szigetén fekvő Jelsa nevű faluba.
Nem egyszerű ide eljutni, mert miután megérkezünk Splitbe, onnan egy komppal kell átmenni Hvar szigetére. A kompra nehéz felférni, van, hogy meg kell várni a következőt. De ha végre megérkezünk, a hosszú utat kárpótolta Horvátország egyik legszebb tengerpartja és Jelsa, egy gyönyörű és kedves város.
Jelsából a levendulaillatra emlékszem és arra, hogy minden alkalommal, amikor ott jártunk, hoztunk haza kis zsákokban ebből a szárított növényből, ami nemcsak a ruhamolyokat űzte el, hanem visszahozta egy kicsit a nyarat is.
Intenzív az íze
A levendula eredetileg csak a mediterrán vidékeken nőtt, ma már Magyarországon is megél. Gyógy-, fűszer- és dísznövény, illata és íze egészen intenzív és különleges, ezért nagyon kell vigyázni, hogy ne domináljon túlságosan. A levendulaszörp akkor az igazi, ha megtalálhatóak benne a citrusos ízjegyek, amelyek kicsit visszafogják a levendula erős aromáját.
A szörpöt behűtve, citromkarikával igyuk. Ne lepődjünk meg, mert a szörp színe nem lila, hanem sárgásbarna lesz.
Levendulaszörp
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csésze levendula
- 1 kilogramm cukor
- 6 darab citrom (kezeletlen)
- 1 liter víz
Elkészítés:
Áztassuk néhány órán át, közben kóstolgassuk. Szűrjük le, forraljuk fel, és még forrón töltsük kifertőtlenített üvegekbe.
Fotó: Getty Images