Isteni, álompuha fánk: illatos vaníliás máz is kerül rá

1
Nyomtatás
Lyukas fank c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, ha pedig a klasszikus mellett a lyukas változatot is kipróbálnád, akkor itt van hozzá a tökéletes recept.

A lyukas fánk külföldön fénykorát éli, itthon azonban még mindig szívesebben sütjük a klasszikus, porcukros verziót. Elkészítésében azonban alig különbözik a két típus, hiszen a formázás mozzanatáig ugyanazokat a lépéseket kell követni, a csavart pedig csak a kiszaggatást követően kell belevinni. Ekkor ugyanis a korongformák közepét is kiszaggatjuk egy kisebb, kerek formájú eszközzel, ezzel létrehozva az ikonikus formát.

Minél kisebb kiszúrót használsz a fánk közepéhez, annál ducibb, amerikai fánkra hasonlító lesz a végeredmény, nagyobb átmérőjű formával pedig karikára emlékeztet majd.

Lyukas fánk

Lyukas fank

Hozzávalók 15 darabhoz

A fánkhoz:

  • 450 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 csipet
  • 50 g margarin
  • 10 g szárított élesztő
  • 375 ml növényi ital (zab, kókusz, szója, mandula)
  • bő olaj a sütéshez

A mázhoz:

  • 110 g porcukor
  • 1 ek juharszirup
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 60 ml növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Szórjuk az élesztőt a langyos növényi italba, és hagyjuk, hogy 5 perc alatt aktiválódjon.

Olvasszuk fel a margarint, és tegyük félre.

Egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint, és egységesítsük a tésztát. Ha már összeállt, borítsuk lisztezett felületre, és 5-6 perc alatt dagasszuk ruganyos, sima állagúra. Ha gépi dagasztást választunk, akkor 4 perc is elég lesz.

Olajozzuk ki az előbbi tál alját és oldalát is, és konyharuha alatt pihentessük benne a tésztát 1 órát. Ha a duplájára nőtt, borítsuk vissza a lisztezett deszkára, és ismét gyúrjuk össze.

Egy szintén belisztezett sodrófával nyújtsuk 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk fánkméretű köröket belőle. Ehhez arányosan pedig szúrjuk ki a belső kört is.

Hagyjuk a deszkán a nyers fánkokat, és pihentessük őket további 45 percig.

A végéhez közeledve hevítsük fel az olajat egy nagyobb edényben, majd óvatosan helyezzünk bele néhány fánkot. Ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megnőni.

Közepes hőfokon süssük őket 2-3 percig, félidőnél pedig fordítsuk meg. A fánkoknak szép aranybarna színűnek kell lenniük, ha gyorsan sötétbarna színűre változnak, akkor vegyük vissza a hőfokot.

Szedjük őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Közben a mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a fánkok tetejét mártsuk bele. Sorakoztassuk őket egy tálcára, és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen. Melegen fogyasztva a legjobb.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon