Isteni, álompuha fánk: illatos vaníliás máz is kerül rá
A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, ha pedig a klasszikus mellett a lyukas változatot is kipróbálnád, akkor itt van hozzá a tökéletes recept.
A lyukas fánk külföldön fénykorát éli, itthon azonban még mindig szívesebben sütjük a klasszikus, porcukros verziót. Elkészítésében azonban alig különbözik a két típus, hiszen a formázás mozzanatáig ugyanazokat a lépéseket kell követni, a csavart pedig csak a kiszaggatást követően kell belevinni. Ekkor ugyanis a korongformák közepét is kiszaggatjuk egy kisebb, kerek formájú eszközzel, ezzel létrehozva az ikonikus formát.
Minél kisebb kiszúrót használsz a fánk közepéhez, annál ducibb, amerikai fánkra hasonlító lesz a végeredmény, nagyobb átmérőjű formával pedig karikára emlékeztet majd.
Lyukas fánk
Hozzávalók 15 darabhoz
A fánkhoz:
- 450 g liszt
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 50 g margarin
- 10 g szárított élesztő
- 375 ml növényi ital (zab, kókusz, szója, mandula)
- bő olaj a sütéshez
A mázhoz:
- 110 g porcukor
- 1 ek juharszirup
- 1 ek vaníliakivonat
- 60 ml növényi ital
Elkészítés:
Szórjuk az élesztőt a langyos növényi italba, és hagyjuk, hogy 5 perc alatt aktiválódjon.
Olvasszuk fel a margarint, és tegyük félre.
Egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint, és egységesítsük a tésztát. Ha már összeállt, borítsuk lisztezett felületre, és 5-6 perc alatt dagasszuk ruganyos, sima állagúra. Ha gépi dagasztást választunk, akkor 4 perc is elég lesz.
Olajozzuk ki az előbbi tál alját és oldalát is, és konyharuha alatt pihentessük benne a tésztát 1 órát. Ha a duplájára nőtt, borítsuk vissza a lisztezett deszkára, és ismét gyúrjuk össze.
Egy szintén belisztezett sodrófával nyújtsuk 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk fánkméretű köröket belőle. Ehhez arányosan pedig szúrjuk ki a belső kört is.
Hagyjuk a deszkán a nyers fánkokat, és pihentessük őket további 45 percig.
A végéhez közeledve hevítsük fel az olajat egy nagyobb edényben, majd óvatosan helyezzünk bele néhány fánkot. Ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megnőni.
Közepes hőfokon süssük őket 2-3 percig, félidőnél pedig fordítsuk meg. A fánkoknak szép aranybarna színűnek kell lenniük, ha gyorsan sötétbarna színűre változnak, akkor vegyük vissza a hőfokot.
Szedjük őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.
Közben a mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a fánkok tetejét mártsuk bele. Sorakoztassuk őket egy tálcára, és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen. Melegen fogyasztva a legjobb.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!