Isteni, álompuha fánk: illatos vaníliás máz is kerül rá

Lyukas fank c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, ha pedig a klasszikus mellett a lyukas változatot is kipróbálnád, akkor itt van hozzá a tökéletes recept.

A lyukas fánk külföldön fénykorát éli, itthon azonban még mindig szívesebben sütjük a klasszikus, porcukros verziót. Elkészítésében azonban alig különbözik a két típus, hiszen a formázás mozzanatáig ugyanazokat a lépéseket kell követni, a csavart pedig csak a kiszaggatást követően kell belevinni. Ekkor ugyanis a korongformák közepét is kiszaggatjuk egy kisebb, kerek formájú eszközzel, ezzel létrehozva az ikonikus formát.

Minél kisebb kiszúrót használsz a fánk közepéhez, annál ducibb, amerikai fánkra hasonlító lesz a végeredmény, nagyobb átmérőjű formával pedig karikára emlékeztet majd.

Lyukas fánk

Lyukas fank

Hozzávalók 15 darabhoz

A fánkhoz:

  • 450 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 csipet
  • 50 g margarin
  • 10 g szárított élesztő
  • 375 ml növényi ital (zab, kókusz, szója, mandula)
  • bő olaj a sütéshez

A mázhoz:

  • 110 g porcukor
  • 1 ek juharszirup
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 60 ml növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Szórjuk az élesztőt a langyos növényi italba, és hagyjuk, hogy 5 perc alatt aktiválódjon.

Olvasszuk fel a margarint, és tegyük félre.

Egy nagyobb tálban keverjük a liszthez a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olvasztott margarint, és egységesítsük a tésztát. Ha már összeállt, borítsuk lisztezett felületre, és 5-6 perc alatt dagasszuk ruganyos, sima állagúra. Ha gépi dagasztást választunk, akkor 4 perc is elég lesz.

Olajozzuk ki az előbbi tál alját és oldalát is, és konyharuha alatt pihentessük benne a tésztát 1 órát. Ha a duplájára nőtt, borítsuk vissza a lisztezett deszkára, és ismét gyúrjuk össze.

Egy szintén belisztezett sodrófával nyújtsuk 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk fánkméretű köröket belőle. Ehhez arányosan pedig szúrjuk ki a belső kört is.

Hagyjuk a deszkán a nyers fánkokat, és pihentessük őket további 45 percig.

A végéhez közeledve hevítsük fel az olajat egy nagyobb edényben, majd óvatosan helyezzünk bele néhány fánkot. Ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megnőni.

Közepes hőfokon süssük őket 2-3 percig, félidőnél pedig fordítsuk meg. A fánkoknak szép aranybarna színűnek kell lenniük, ha gyorsan sötétbarna színűre változnak, akkor vegyük vissza a hőfokot.

Szedjük őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Közben a mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a fánkok tetejét mártsuk bele. Sorakoztassuk őket egy tálcára, és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen. Melegen fogyasztva a legjobb.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük