Habkönnyű, krémes madártejszelet: légies piskóta, vaníliás krém

Nyomtatás
madártejszelet2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Madártej harapható formában, a soktojásos sütemény habkönnyű, puha, krémes, csak szeretni lehet.

Nem azt mondom, hogy pillanatok alatt készen van, de annak ellenére, hogy több részfolyamatból áll, viszonylag gyorsan és könnyen összeállítható. A mutatós süti alapját légies, puha piskóta képezi: mivel csak tojásfehérjéből készül, nagyon könnyed, az íze picit a habcsókra emlékeztet. Erre kerül a vaníliás főzött krém, a sütemény tetejét pedig tejszínhab és csokiforgács díszíti.

Egyedül a krém elkészítése rejt magában egy kis buktatót: fontos, hogy a tojássárgájás alapot fokozatosan melegítsd fel és folyamatosan kevergesd, úgy biztosan nem fog kicsapódni a tojás, selymes és csomómentes lesz. A krém vaníliás ízéről a pudingpor gondoskodik, de érdemes bourbon vaníliás cukrot is keverni bele, illetve ha van otthon, rúd kikapart magját is főzhetsz az alapba. 

Madártejszelet

madártejszelet

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 7 darab tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1 tk sütőpor

Krém:

  • 7 deciliter tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 7 darab tojássárgája
  • 15 dekagramm porcukor
  • 140 gramm vaj

Tetejére:

  • 4 deciliter habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 tábla étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát:

melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot is. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd egy spatula segítségével forgassuk egybe.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, toljuk a sütőbe 20 percre.

A tojássárgáját, a vaníliás pudingport és a kétféle cukrot keverjük csomómentesre. Öntsük fel a tejjel, keverjük el, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.

Ha sűrű, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, robotgép segítégével dolgozzuk bele a puha vajat.

A krémet kenjük a kihűlt tésztára.

A habtejszínt verjük kemény habbá a fixálóval és a cukorral együtt, majd simítsuk a krém tetejére. Csokireszelékkel díszítsük, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon