A klasszikus krémes, selymes madártej: így lesz még sűrűbb a vaníliás krém
Az egyik legfinomabb és legelegánsabb poharas desszert, a madártej liszt nélkül is sűrű lesz.
Nem azt mondom, hogy pillanatok alatt készen van, de annak ellenére, hogy több részfolyamatból áll, viszonylag gyorsan és könnyen összeállítható. A mutatós süti alapját légies, puha piskóta képezi: mivel csak tojásfehérjéből készül, nagyon könnyed, az íze picit a habcsókra emlékeztet. Erre kerül a vaníliás főzött krém, a sütemény tetejét pedig tejszínhab és csokiforgács díszíti.
Egyedül a krém elkészítése rejt magában egy kis buktatót: fontos, hogy a tojássárgájás alapot fokozatosan melegítsd fel és folyamatosan kevergesd, úgy biztosan nem fog kicsapódni a tojás, selymes és csomómentes lesz. A krém vaníliás ízéről a pudingpor gondoskodik, de érdemes bourbon vaníliás cukrot is keverni bele, illetve ha van otthon, rúd kikapart magját is főzhetsz az alapba.
Készítsük el a tésztát:
melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot is. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd egy spatula segítségével forgassuk egybe.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, toljuk a sütőbe 20 percre.
A tojássárgáját, a vaníliás pudingport és a kétféle cukrot keverjük csomómentesre. Öntsük fel a tejjel, keverjük el, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Ha sűrű, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, robotgép segítégével dolgozzuk bele a puha vajat.
A krémet kenjük a kihűlt tésztára.
A habtejszínt verjük kemény habbá a fixálóval és a cukorral együtt, majd simítsuk a krém tetejére. Csokireszelékkel díszítsük, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors