A tökéletes dinsztelt lilakáposzta receptje: almával, borral még finomabb
Zsírosabb húsok tökéletes kísérője lehet a fűszeres, dinsztelt lilakáposzta.
Ünnepnapokon a párolt káposztának bérelt helye van a lakomaasztalon. Van, aki köménnyel, almával vagy pezsgővel készíti, de a lehetőségek tárháza ennyivel nem ér véget.
A lila káposzta mellett a majonézes hidegsaláták is népszerűek, nagy kedvenc a krumpli-, tojás-, kukorica- vagy Olivér-saláta. A majonézes öntet a lila káposztának is remekül áll, jól behűtve a legfinomabb, ezért a lakoma előtt egy nappal is elkészítheted, hogy másnap a hűtőben legyen ideje összeérni. A majonézes lila káposzta remek kísérője az ünnepi sülteknek, rántott húsnak vagy fasírtnak.
A megtisztított lila káposztát vékonyan szeleteljük fel (vagy reszeljük le), majd kevés olajon dinszteljük, közben sóval, borssal, cukorral és ecettel ízesítsük.
A káposztát közepes láng felett dinszteljük addig, míg a kieresztett folyadék elpárolog alóla, a káposzta szépen összeesik. Dinsztelés közben érdemes a káposztát kóstolni, ha szükséges, fűszerezzük ízlésnek megfelelően.
A káposztát tegyük át egy tálba, és keverjük össze a majonézzel és a tejföllel (itt is érdemes kóstolni, és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően, növelve a tejföl vagy majonéz mennyiségét). A salátát fedjük le és tálalásig tartsuk hűtőben.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu