Nagyiféle házi zserbó régi családi recept szerint, gazdag töltelékkel: akár előre is elkészítheted
Hosszú évtizedek óta a karácsony egyik nagy kedvence a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó, amit csokiréteg koronáz meg.
A bejgli elkészítése első olvasásra bonyolultnak tűnhet, azonban egy kis türelemmel és kitartással ezt a klasszikust is sikeresen asztalra teheted. Akkor sincs minden veszve, ha esetleg nem lesz tökéletes: mutatunk egy szuper tippet, amellyel elrejtheted a kisebb repedéseket a fürkésző szemek elől, és még fel is dobhatod általa a sütit, ha már unalmasnak tartod.
Most egy mákos töltelékkel készülő bejgli receptjét hoztam el, azonban a töltelék könnyen diósra cserélhető, mindössze a mákot kell darált dióval helyettesítened. A recept abból a szempontból is rendhagyónak mondható, hogy tojás és tej nélkül készül, így az azokra allergiások is nyugodt szívvel nassolhatnak a süteményből.
Első lépésként készítsük el a tölteléket: a vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és addig főzzük őket, amíg szirupos állaguk lesz. Ekkor adjuk hozzá a darált mákot is, 1-2 percig főzzük őket együtt is, majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre kihűlni.
A tésztához készítsük el a tojáshelyettesítőt: tegyük a lenmaglisztet egy pohárba, és kanalazzuk rá a forró vizet. Alaposan keverjük össze, majd tegyük félre, hogy tojásfehérje-állagúra sűrűsödjön.
Az élesztőt morzsoljuk a langyos növényi italba egy csipet cukorral, és pár percre tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat, és adjuk hozzá a kis kockákra vágott margarint. Kézzel addig morzsoljuk, amíg a margarin teljesen egyneművé válik a lisztes keverékkel.
Keverjük hozzá az időközben felfuttatott élesztőt és a lentojást, majd egy lisztezett felületen gyúrjuk őket sima, ruganyos tésztává.
Formázzunk belőle 3 egyforma gombócot, tegyük félre, és pihentessük őket fél óráig.
Ha letelt az idő, nyújtsuk az első gombócot négyzet formájúvá, és kenjük meg egyenletesen a kihűlt töltelékkel. Az egyik oldalán hagyjunk egy 3-4 cm-es csíkot, ahová nem teszünk mákot (így nem folyik ki a töltelék), majd az azzal ellenkező oldalról indulva szorosan tekerjük fel a bejglit.
Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd hasonló módon készítsük el a második és harmadik bejglit is. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha túl sokáig kelesztjük a gombócokat, könnyebben kihasadnak sütés közben.
Helyezzük a tepsit meleg helyre, és további 25-30 percig pihentessük a tekercseket.
180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a cukormázhoz keverjük össze a porcukrot, a keményítőt és a citromlevet, majd kanalazzuk hozzá a növényi italt is. Egyszerre csak 1 kanálnyit adjunk hozzá, és addig hígítsuk, amíg egy sima, de sűrű krémet kapunk.
Ezt csurgassuk a bejglik tetejére, majd szilikonspatulával egyengessük el. Ha mazsolával, aszalt gyümölcsökkel vagy darabolt magvakkal is díszítjük, akkor várjunk 1-2 percet, amíg a máz kissé megdermed, így nem fognak belesüllyedni a nagyobb darabok.
Tipp: ha fekete helyett fehér mákot használsz (vagy a kettő keverékét), akkor a dióshoz hasonló árnyalatú tölteléket kapsz, amilyen a képeken is szerepel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu