Mákos guba: sütőben sütve az igazi - 200 éve esszük karácsonyra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Tejjel locsolt szikkadt kifli vagy vaníliás-illatos kalácspuding - elképesztő végletek vannak a különböző gubareceptek között, pedig ez az egyik legősibb ételünk, és már kétszáz éve legalább a karácsonyi szokások része.
A gubák eredetileg vízzel leforrázott kiszáradt kenyérfélékből készültek. A mákos guba régen és ma is a karácsonyi nagy lakoma előtti húsmentes étel volt, amit gyakran túróval készítettek.
Rengeteg ismert elnevezése van, az is mutatja, mennyire fontos és elterjedt fogás volt mindig: laksa vagy laska, rongyos kapca, lángelő, pupa, gubó, bobajka, doboska. A mákos verzióban fontos volt a mák, mint szerencsehozó szimbólum.
A mai csúcsgasztronómia gyakran elképesztően túlbonyolítja, a menzák pedig szörnyű szintre képesek lealacsonyítani szegény szeretett mákos gubánkat. Én valahol a középúton járok: a szikkadt kalácsot vagy kiflit kicsit kiszárítom, hogy jól magába szívja a sodót, mégse legyen tocsogós. Aztán a tojásos-tejes keverékkel és a mákkal együtt sütöm meg, és extra sodót vagy pudingot locsolok rá tálaláskor.
A mákos guba, mint karácsonyi ebéd nagyon okos hagyomány. Van egy kényeztető, ünnepi jellege, de nem annyira laktató, hogy ne tudjunk rákészülni a nagy vacsorára.
Karácsonyi mákos guba
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab szikkadt kifli
- 0.5 liter tej
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál citromhéj
- 200 gramm darált mák
- 100 gramm porcukor
- 2 darab tojás (a sodóhoz)
- 2 deciliter tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A tejet elkeverjük a tojásokkal és a vaníliával.
A cukrot elkeverjük a mákkal és a citromhéjjal.
Ha a kifli kiszáradt, kivesszük a sütőből, kivajazott tűzálló tálba tesszük, leöntjük a tojásos keverékkel, megszórjuk a mákkal, és visszatesszük a sütőbe.
A tejet és a tojást elkeverjük egy kevés cukorral és vaníliával, és alacsony lángon, folytonos kevergetés közben besűrítjük.
A megsült gubát a vanília sodóval tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors