Mákosguba-torta egyszerűen: elmondhatatlanul finom és könnyű elkészíteni

mákostortacover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A mákos guba kedvelt hazai édesség. A régi időkben év végi ünnepnapokon készítették abban a hitben, hogy a mák majd bőséges pénzesőt hoz a házhoz, ma már ez a régi szokás megkopott, bármikor az asztalra kerülhet az isteni desszert.

A hagyományos receptekben kelt tésztából készül a finomság, de manapság szívesebben készítjük kifliből, hiszen akár a megmaradt, szikkadt pékárut is felhasználhatjuk hozzá. Az egyszerű desszertben a kiflit karikára vagy kockára vágják, cukros, vaníliás, langyos tejjel leöntik, majd mák és egyéb csemegék kerülhetnek az édességre, például mazsola vagy vaníliás puding, esetleg tejszínhab. A mákos gubát gyakran sütik tepsiben, innen jött az ötlet, hogy tortaformában készüljön a mákos csoda.

Válasszuk ki a kedvenc formánkat, én 23 cm-es tortaformában szoktam készíteni. Csak annyi kiflit vágjunk karikára, amennyi arra elég, hogy körben végigrakjuk a forma szélét, a maradék kiflit kockára vágva használjuk fel. A mákosguba-torta tetejére tojásfehérjehab kerül, de vigyázzunk a sütésnél, ne égessük meg a habot. Tálalásnál, ha szeretnénk, vaníliás pudinggal kínáljuk.

Mákosguba-torta

mákostortact

Hozzávalók 6 személyre:

  • 200 gramm darált mák
  • 8 darab kifli
  • 5 darab tojás
  • 700 milliliter tej
  • 330 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A kiflikből csak annyit vágjunk karikára, amennyi ahhoz elég, hogy a tortaformát körberakjuk, a többit vágjuk kockákra.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 80 gramm porcukorral és a tejjel krémesre keverjük, majd a mákot és a kiflikockákat is elkeverjük benne.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk a maradék cukorral.

A tortaformát kikenjük vajjal, körben belepakoljuk a kiflikarikákat, majd a mákos kiflikockákat is a formába öntjük, szépen, egyenletesen eligazgatjuk, végül a tojáshabot a tetejére kenjük. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, utána tegyük a hűtőbe 1-2 órára, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük