Laktató jemeni lepénykenyér, avagy malawach: a sok vajtól puha a tésztája
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Kevés olyan ország létezik, ahol annyiféle kultúra találkozik, mint Izraelben. Az étkezési szokásokban is óriási különbségek vannak, és ha nyitott vagy rá, sokféle nemzet ételét megkóstolhatod.
Még főiskolás koromban sokat vendégeskedtem az egyik osztálytársamnál, akinek a szülei Jemenből származnak: az egyik étel, amit gyakran készítettek és nagyon megszerettem, az a malawach volt. Ez tulajdonképpen egy leveles tésztából készült lapos kenyér, amelyet hagyományosan frissen reszelt és fűszerezett paradicsommal és karikákra vágott keménytojással tálalnak.
Itthon a malawachot édességként is kínálják, méghozzá mézzel, nekem ez hatalmas újdonság volt, mert mindig sósan ettem. Izraelben fagyasztva is lehet kapni, ami igazán nagy öröm egy főzni-sütni korlátozottan tudó főiskolásnak, hiszen 5 perc alatt össze lehet dobni, csak meg kell sütni és szószt készíteni mellé.
Házilag sem nehéz előállítani, nem kell bele se élesztő, se sütőpor, csak össze kell dolgozni a tésztát. A malawach nagyon laktató, egy darab is elég belőle. Ha túl sok készült, a nyers tészta tökéletesen fagyasztható, de minden réteg közé tegyél zsírpapírt, hogy ne ragadjanak össze a lepények.
Ha tetszik a malawach receptje, a cigány lapos kenyeret, a bodagot is készítsd el, lecsó mellé tökéletesen illik. Vagy készíts lepénykenyeret, amelyet pizzatészta helyett is használhatsz.
Malawach
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 bögre liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál ételecet (10 százalékos)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 bögre víz
- 10 dekagramm vaj (puha)
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. A lisztet, az olívaolajat, az ecetet, a sót és a cukrot keverjük össze. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a vizet, vigyázva, hogy a tészta ne legyen se ragadós, se folyós. Takarjuk le, hagyjuk pihenni 20 percet.
A tésztát osszuk nyolc részre, nyújtsuk ki őket vékony köralakra. Tegyünk mindegyikre két kiskanál vajat, dolgozzuk bele a tésztába. Vágjuk be őket az egyik oldalon a kör szélétől a közepéig, majd görgessük fel a tésztát hosszúkás alakba. Gyúrjuk, hajtsuk golyó alakúvá, erre azért van szükség, hogy jól beleolvadjon a vaj. A kész golyókat is pihentessük letakarva 20 percig.
A labdákat nyújtsuk ki vékonyra. Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben. Minden darabot mindkét oldalán süssünk addig, amíg a széleik aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images