Krémes citromtorta édes málnával – A tészta levegős, a töltelék könnyed
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A citrom és a málna találkozása mindig jól sül el, főleg, ha egy édes tortában egyesülnek.
Egészen egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós sütemény ez a citromos-málnás torta, amelyben a savanykás krémhez nagyon jól illik az édes málna. Bár nyugodtan elkészítheted fagyasztott gyümölcsből, szezonban érdemes frissből, finomabb lesz vele. A piskótája joghurttól lesz még puhább, így a vajas krémet sem fogod túl nehéznek érezni.
Ha kedveled a citromos süteményeket, de nem szeretnél sokat pepecselni, akkor süsd meg ezt a mindössze 15 perc alatt összeállítható citromos-mákos sütit. A málna pedig a kakaós édességekhez is nagyon jól illik, akár ehhez a piskótához.
Málnás citromtorta
Hozzávalók 8 adaghoz
Torta:
- 9 evőkanál vaj
- 200 gramm cukor
- 1 darab biocitrom héja
- 3 darab tojás (L-es)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 280 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 220 milliliter görög joghurt
Krém:
- 220 gramm vaj
- 220 gramm porcukor
- 4 evőkanál citromlé
- 400 gramm málna
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzunk és lisztezzünk ki két darab, egyenként 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát
A tojásokat válasszuk szét. Egy tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a vajat, a cukrot és a citromhéjat. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáit és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban verjük habbá a tojásfehérjéket.
A lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát keverjük össze, majd forgassuk össze a vajas keverékkel és a joghurttal. A végén óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjehabot. A tésztát osszuk ketté, hogy mindkét tortaformába egyformán jusson belőle. Süssük a tésztát 30 percig, tűpróbáig. Hagyjuk hűlni 10 percet, mielőtt kivesszük a formából, utána tegyük egy rácsra, várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Közben készítsük el a krémet. Keverjük össze a vajat, a cukrot és adjunk hozzá annyi citromlevet, hogy jól kenhető legyen. Elektromos habverővel habosítsuk fel. Válasszuk ketté, az egyik felébe forgassuk bele a málnát. Kenjük meg vele a piskótalapot, majd borítsuk rá a második piskótalapot és a tetejét kenjük meg a maradék üres krémmel. Díszítsük málnadarabokkal.
Fotó: Getty Images