
Mamaféle túrós, mazsolás pite gazdag töltelékkel: ebből biztos a repeta

A régimódi túrós sütemény tésztája szétolvad a szájban, olyan omlós, az édes töltelék pedig mazsolában is bővelkedik.
A nagymamám konyhájában sokszor készült valamilyen túrós sütemény, a túrós táska és a pite volt a specialitása. Mindkét finomságban helyet kapott a mazsola is, mely bátran elhagyható, ha nem szereti valaki a családban. Ha pedig igen, akkor csokival bevonva is érdemes kipróbálni.
A tészta készítése nem nehéz, kezdőknek is sikerülni fog. A lényeg, hogy gyors mozdulatokkal dolgozd össze az alapanyagokat, a vaj pedig hideg legyen. Az elkészült pitét porcukorral meghintve szokás kínálni, ám ha csokirajongó vagy, akkor azzal is bevonhatod. És ha már a nagyi receptje került terítékre, akkor csoki helyett kakaós mázzal próbáld ki.
Mamaféle túrós, mazsolás pite

Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 3 darab tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
Töltelék:
- 500 g túró
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 1 dl tejföl
- kevés liszt a nyújtáshoz
- vaj a forma kikenéséhez
- 1 darab tojás a tészta kenéséhez
- porcukor a szóráshoz ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
A liszteket szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, utána a vajat morzsoljuk hozzá. Ezután a tojássárgáját, vaníliás cukrot és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 15-30 percig pihentessük.
Töltelék:
Míg a tészta pihen, foglalkozzunk a töltelékkel. A túrót törjük simára a cukrokkal, majd keverjük hozzá a reszelt citrom héját, mazsolát és a tejfölt.
Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, kenjük ki vajjal, és ha szükségesnek érezzük, kevés lisztet is szórjunk rá.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két egyforma méretű cipóra.
Először az egyik cipót nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd tekerjük sodrófára, és helyezzük a tepsibe, utána a másik cipót is nyújtsuk ki.
A tölteléket simítsuk a tepsibe helyezett tésztára, majd a másik kinyújtott tésztával borítsuk be.
A sütemény tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőtől is függ.)
Az elkészült sütemény tetejét szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!