Mamaféle túrós, mazsolás pite gazdag töltelékkel: ebből biztos a repeta

túrós, mazsolás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régimódi túrós sütemény tésztája szétolvad a szájban, olyan omlós, az édes töltelék pedig mazsolában is bővelkedik.

A nagymamám konyhájában sokszor készült valamilyen túrós sütemény, a túrós táska és a pite volt a specialitása. Mindkét finomságban helyet kapott a mazsola is, mely bátran elhagyható, ha nem szereti valaki a családban. Ha pedig igen, akkor csokival bevonva is érdemes kipróbálni.

A tészta készítése nem nehéz, kezdőknek is sikerülni fog. A lényeg, hogy gyors mozdulatokkal dolgozd össze az alapanyagokat, a vaj pedig hideg legyen. Az elkészült pitét porcukorral meghintve szokás kínálni, ám ha csokirajongó vagy, akkor azzal is bevonhatod. És ha már a nagyi receptje került terítékre, akkor csoki helyett kakaós mázzal próbáld ki.

Mamaféle túrós, mazsolás pite

túrós, mazsolás pite ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg vaj
  • 3 darab tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl

Töltelék:

  • 500 g túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 dl tejföl
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 darab tojás a tészta kenéséhez
  • porcukor a szóráshoz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A liszteket szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, utána a vajat morzsoljuk hozzá. Ezután a tojássárgáját, vaníliás cukrot és a tejfölt is adjuk hozzá, gyúrjunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 15-30 percig pihentessük.

Töltelék:

Míg a tészta pihen, foglalkozzunk a töltelékkel. A túrót törjük simára a cukrokkal, majd keverjük hozzá a reszelt citrom héját, mazsolát és a tejfölt.

Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, kenjük ki vajjal, és ha szükségesnek érezzük, kevés lisztet is szórjunk rá.

A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két egyforma méretű cipóra.

Először az egyik cipót nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd tekerjük sodrófára, és helyezzük a tepsibe, utána a másik cipót is nyújtsuk ki.

A tölteléket simítsuk a tepsibe helyezett tésztára, majd a másik kinyújtott tésztával borítsuk be.

A sütemény tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőtől is függ.)

Az elkészült sütemény tetejét szórjuk meg porcukorral. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük