Mamaféle túrós táska gazdag töltelékkel: dobd fel szezonális gyümölccsel

3
Nyomtatás
43028242 3284388 b237b93500658158ff43c5bded78b1d1 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A foszlós tésztájú batyu bőséges, édes, túrós töltelékkel telepakolva kerül a sütőbe, sokkal finomabb lesz, mint a boltban kapható péksüti.

A túrós táska, másik ismert nevén túrós batyu, igazi régi kedvenc, mely sokak gyerekkorát végigkísérte, és persze felnőttként is imádjuk, a legszuperebb édes napindító, mely bearanyozza a reggelt.

A kedvelt péksütemény tölteléke gyakran mazsolával készül, de nem mindenki szereti az aszalványt, sokan kerülik ezt a fajta változatot. Ezért is érdemes házilag készíteni, mivel a tölteléket ízlés szerint alakíthatod. Ha irtózol a mazsolától, ahogy én is, akkor dobd fel citrom reszelt héjával, vagy valamilyen szezonális gyümölccsel, lehet ez eper, málna vagy áfonya. A túróhoz remekül illik a vanília, a töltelékbe vaníliás pudingport is keverhetsz, vagy vaníliás cukrot, mindkét megoldás egyszerű, de annál finomabb.  

Mamaféle túrós táska

ttct

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 2.5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • 50 ml olvasztott vaj

Töltelék:

  • 300 g túró
  • 1 darab tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tejföl

Tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre letakarva 5-8 percre, míg az élesztő felfut.

A liszthez adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojássárgáját és olvasztott vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, tegyük félre 60 percre, míg a duplájára kel.

Töltelék:

A túrót a tojással és a cukorral keverjük össze, majd a tejfölt is dolgozzuk hozzá.

A pihent tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át és nyújtsuk ujjnyi vékonyságúra.

A tésztát vágjuk 8x8 cm-es kockákra. A kockák közepére ízlés szerint tegyünk a krémből, majd a tészta csücskeit fogjuk össze.

A túrós táskákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük készre.

A megsült túrós táskát porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon