Ellenállhatatlan túrósbukta-recept
A lágyan omlós tészta, illetve az abba töltött édes túrós krém laktató és finom édesség.
A túrós táska, másik ismert nevén túrós batyu, igazi régi kedvenc, mely sokak gyerekkorát végigkísérte, és persze felnőttként is imádjuk, a legszuperebb édes napindító, mely bearanyozza a reggelt.
A kedvelt péksütemény tölteléke gyakran mazsolával készül, de nem mindenki szereti az aszalványt, sokan kerülik ezt a fajta változatot. Ezért is érdemes házilag készíteni, mivel a tölteléket ízlés szerint alakíthatod. Ha irtózol a mazsolától, ahogy én is, akkor dobd fel citrom reszelt héjával, vagy valamilyen szezonális gyümölccsel, lehet ez eper, málna vagy áfonya. A túróhoz remekül illik a vanília, a töltelékbe vaníliás pudingport is keverhetsz, vagy vaníliás cukrot, mindkét megoldás egyszerű, de annál finomabb.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre letakarva 5-8 percre, míg az élesztő felfut.
A liszthez adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojássárgáját és olvasztott vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, tegyük félre 60 percre, míg a duplájára kel.
Töltelék:
A túrót a tojással és a cukorral keverjük össze, majd a tejfölt is dolgozzuk hozzá.
A pihent tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át és nyújtsuk ujjnyi vékonyságúra.
A tésztát vágjuk 8x8 cm-es kockákra. A kockák közepére ízlés szerint tegyünk a krémből, majd a tészta csücskeit fogjuk össze.
A túrós táskákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük készre.
A megsült túrós táskát porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors