Puha, illatos mandarintorta – Liszt helyett őrölt mandula az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mandarint nem csak nassolni érdemes, isteni sütemények készülhetnek belőle, ez a változat még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Mandarinból nem tudok eleget venni és enni. Valahogy sokkal jobban esik, mint a narancs, már a megpucolása is. Imádom a héja illatát, rá szoktam tenni a fűtőtestre, isteni aromák lengik be olyankor a lakást.
Nem gondoltam volna, hogy a mandarin süteményben is finom, méghozzá úgy, hogy még meg sem kell pucolni. Persze ebben az esetben kezeletlen héjú gyümölcsöt válassz, hogy a mérgeket ne süsd bele a sütibe. Ha nem kapsz ilyet, akkor inkább hámozd meg a mandarint, a héja pedig illatozzon a radiátoron.
Mandulaliszttel tökéletes párosítás, és ha még a sütőpor is gluténmentes, akkor a gluténérzékenyek is bátran ehetik. Nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény, érdemes elkészíteni az ünnepekre is.
Mandarinos-mandulás torta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab mandarin (lehetőleg kezeletlen)
- 4 darab tojás
- 1 teáskanál citromhéj
- 160 gramm porcukor
- 100 milliliter olívaolaj
- 175 gramm őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
- 2 teáskanál sütőpor (lehet gluténmentes)
Elkészítés:
Tegyük a mandarinokat egy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget, főzzük addig, amíg a gyümölcsök puhák nem lesznek. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe a mandarinokat, szedjük ki a szárukat, majd tegyük a gyümölcsöt egy aprítógépbe és turmixoljuk pépesre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20 centiméteres kapcsos sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat a porcukorral és a citromhéjjal keverjük habosra. Öntsük hozzá az olívaolajat, addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Keverjük a mandarinhoz, majd adjuk hozzá a finomra darált mandulát és a sütőport. Öntsük bele a sütőformába, süssük 50 percig, illetve addig, amíg aranybarna nem lesz. Porcukorral szórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images