Gluténmentes csokis keksz mandulaliszttel – Nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem

brownie keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Abszolút beleférhet a diétádba is, ha mandulaliszttel készült édességet eszel, amelyben ráadásul finomított cukor sincs.

A csokis kekszek, vagyis inkább a kekszek óriási előnye, hogy nagyon hamar elkészülnek, hátránya, hogy ugyanilyen gyorsan el is fogynak. Bár lehet kapni nagyon szép keksztartó dobozokat, azokban sem maradnak meg sokáig.

A csokis keksz egyik változata ötvözi a brownie szaftosságát a keksz roppanósságával, a csokis brownie keksz ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Sütheted gluténmentesen, sőt, cukormentesen is, ez esetben mandulalisztet és eritritet használj. Egyáltalán nem megy az élvezet rovására, csak annyi a különbség, hogy a mandulaliszt egy kicsit tömörebb textúrát és rusztikusabb külsőt eredményez.

Mandulalisztből egyébként nem csak édességet készíthetsz, karfiollal keverve csodás szénhidrátszegény lepényt gyúrhatsz, amellyel a péksütiket is helyettesítheted. 

Cukormentes csokis keksz

brownie keksz recept

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 50 gramm holland kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 170 gramm mandulaliszt
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál almapüré (cukrozatlan)
  • 70 gramm (por)eritrit
  • 120 gramm vaj (puha)
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra az eritrittel, utána keverjük hozzá a tojást, az almapürét és a vaníliakivonatot. A lisztet, a kakaót és a szódabikarbonát keverjük össze, majd forgassuk a vajas keverékhez.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tésztából kanállal halmozzunk kupacokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük meg 12 perc alatt a kekszeket. Sülés után még kicsit puhák lesznek, hagyjuk őket pihenni 10 percig. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük