![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mandulás pulykagolyó krémes gombaszósszal: sajttól lesz selymes a mártás
![húsgolyó](https://kep.index.hu/1/0/3955/39552/395523/39552399_3017659_7c46dcc44d9358ad6b115922f74146b5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha egy picit különlegesebb fogást készítenél viszonylag kevés idő alatt, dobd össze ezt a mandulás pulykagolyót, amennyire jól néz ki és finom, annyira egyszerűen összeállíthatod.
Bár lehet, hogy első ránézésre megrémít a hozzávalók hosszú listája, valójában egy nagyon egyszerűen és gyorsan összedobható fogásról van szó. A szaftos húsgolyót gyerekjáték összeállítani, csak össze kell gyúrni az alapanyagokat, megformázni a masszát, majd sütőben pirosra sütni a gombócokat. A hús különlegessége, hogy zsemlemorzsa helyett őrölt mandula dúsítja, ez az ízéhez és az állagához is hozzájárul - érdemes sózött, pörkölt változatból készíteni.
A szósz sem bonyolultabb, a gomba előkészítése a legtöbb idő, utána már alig lesz vele munkád. A mártás a krémsajttól és a parmezántól lesz különlegesen finom, de az alaplé is fontos szereplő, ne cseréld le sima vízre. A friss petrezselymet a húsból és a szószból sem érdemes kihagyni, de a fokhagymával se spórolj.
Mandulás pulykagolyó
![húsgolyó2](https://kep.index.hu/1/0/3955/39552/395524/39552409_6d6c5e20ac710a9993831c227722f1dd_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Húsgolyó:
- 60 gramm mandula (pörkölt, sós)
- 25 gramm parmezán
- 2 darab tojás
- 0.5 csokor petrezselyem
- 1 kis fej fehér hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 500 gramm darált pulykahús
Szósz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm csiperkegomba
- 6 gerezd fokhagyma
- 500 milliliter csirkealaplé
- 170 gramm krémsajt
- 50 gramm parmezán
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 deciliter tej
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Húsgolyó:
A mandulát daráljuk, a parmezánt reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A petrezselymet aprítsuk össze.
Tegyünk minden hozzávalót egy tálba, majd alaposan gyúrjuk össze a masszát.
Készítsünk diónyi golyókat a masszából, majd tegyük a húsgombocókat az előkészített tepsire.
Süssük őket 13-15 percig. Ha van a sütőn grillfunkció, arra is tegyük vissza 2 percre.
Szósz:
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze, a parmezánt reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a gombát. Addig dinszteljük, míg a leve el nem párolog és le nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után öntsük fel az alaplével. Mikor az alaplé forr, vegyük lejjebb a lángot, keverjük bele a krémsajtot és a parmezánt.
Vegyük kicsire a lángot, majd 10 percig gyöngözve főzzük a szószt, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Keverjük ki a tejet a keményítővel, majd adjuk a szószhoz, 2-3 perc alatt főzzük vele össze. Mikor sűrű a szósz, keverjük bele a petrezselymet, majd tegyük bele a húsgolyókat. Pár perc alatt melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Tésztával vagy rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!