Mandulás pulykagolyó krémes gombaszósszal: sajttól lesz selymes a mártás

húsgolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy picit különlegesebb fogást készítenél viszonylag kevés idő alatt, dobd össze ezt a mandulás pulykagolyót, amennyire jól néz ki és finom, annyira egyszerűen összeállíthatod.

Bár lehet, hogy első ránézésre megrémít a hozzávalók hosszú listája, valójában egy nagyon egyszerűen és gyorsan összedobható fogásról van szó. A szaftos húsgolyót gyerekjáték összeállítani, csak össze kell gyúrni az alapanyagokat, megformázni a masszát, majd sütőben pirosra sütni a gombócokat. A hús különlegessége, hogy zsemlemorzsa helyett őrölt mandula dúsítja, ez az ízéhez és az állagához is hozzájárul - érdemes sózött, pörkölt változatból készíteni.

A szósz sem bonyolultabb, a gomba előkészítése a legtöbb idő, utána már alig lesz vele munkád. A mártás a krémsajttól és a parmezántól lesz különlegesen finom, de az alaplé is fontos szereplő, ne cseréld le sima vízre. A friss petrezselymet a húsból és a szószból sem érdemes kihagyni, de a fokhagymával se spórolj.

Mandulás pulykagolyó

húsgolyó2

Hozzávalók 6 személyre:

Húsgolyó:

  • 60 gramm mandula (pörkölt, sós)
  • 25 gramm parmezán
  • 2 darab tojás
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej fehér hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 500 gramm darált pulykahús

Szósz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm csiperkegomba
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 500 milliliter csirkealaplé
  • 170 gramm krémsajt
  • 50 gramm parmezán
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 deciliter tej
  • 1 evőkanál keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Húsgolyó:

A mandulát daráljuk, a parmezánt reszeljük le. A hagymákat pucoljuk meg, a fehéret vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A petrezselymet aprítsuk össze.

Tegyünk minden hozzávalót egy tálba, majd alaposan gyúrjuk össze a masszát.

Készítsünk diónyi golyókat a masszából, majd tegyük a húsgombocókat az előkészített tepsire.

Süssük őket 13-15 percig. Ha van a sütőn grillfunkció, arra is tegyük vissza 2 percre.

Szósz:

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze, a parmezánt reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a gombát. Addig dinszteljük, míg a leve el nem párolog és le nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után öntsük fel az alaplével. Mikor az alaplé forr, vegyük lejjebb a lángot, keverjük bele a krémsajtot és a parmezánt.

Vegyük kicsire a lángot, majd 10 percig gyöngözve főzzük a szószt, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Keverjük ki a tejet a keményítővel, majd adjuk a szószhoz, 2-3 perc alatt főzzük vele össze. Mikor sűrű a szósz, keverjük bele a petrezselymet, majd tegyük bele a húsgolyókat. Pár perc alatt melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.

Tésztával vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük