Pihe-puha marcipános muffin: kezdők is elkészíthetik
A mandula nem csak marcipán formájában kerül a sütibe, a liszt egy részét is erre cseréltük, de még a muffinok tetejét is ez díszíti.
Muffint készíteni nem nagy ördöngösség, mivel egyszerű kevert tésztája van, minimális konyhai tapasztalattal is összedobhatod. Nagy előnye, hogy számtalan ízesítésben készülhet a tészta: keverhetsz bele gyümölcsöt, csokit, de akár marcipánt is, ahogy mi is tettük.
Hogy ne vesszen el a marcipán íze a tésztában, a liszt egy részét őrölt mandulára cseréltük, így garantált a siker, és még puhább lesz a sütemény. Az omlósságáról azonban nemcsak ez, hanem a sok vaj is gondoskodik, a sütőportól pedig levegősebb lesz a tészta.
Ha több időd van, akár a marcipánmasszát is elkészítheted házilag, illetve kis marcipánfigurákat is formázhatsz belőle, amivel aztán a kész muffinokat díszíted.
Marcipános muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 120 g puha vaj
- 100 g cukor
- 120 g puha marcipánmassza
- 2 db tojás
- 180 g liszt
- 80 g őrölt mandula
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 40 ml mandulaital/tej
- kevés szeletelt mandula (a tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A marcipánmasszát vágjuk egészen kis darabokra.
A vajat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével. Keverjük bele a puha marcipánt és a tojásokat is, míg egynemű nem lesz a keverék.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, őrölt mandulát, sütőport és a sót. Adjuk a marcipános keverékhez a tejjel/mandulaitallal együtt, majd keverjük egybe, míg homogén nem lesz a tészta. Ha túl sűrűnek látjuk, még egy kevés tejjel/mandulaitallal hígíthatjuk. Akkor jó, mikor sűrű, de azért folyós.
Osszuk szét a tésztát 12 szilikon vagy papírral bélelt muffinkapszli között. A tetejükre szórjunk szeletelt mandulát. Toljuk a sütőbe 18-22 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
-
2024-04-07 10:16:01
-
2023-12-26 11:08:01
-
2023-12-08 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!