Így készül a hamisítatlan, karácsonyi stollen: a német sütemény igaz története

7
Nyomtatás
stollen
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A stollent talán senkinek sem kell bemutatni. Akinek azonban mégis, annak úgy tudnánk jellemezni, mintha hóköntösbe öltözne egy omlós, aszalt gyümölcsökkel teli, ünnepi kenyér.

Ez a német sütemény közel 700 éve létezik, azóta pedig már az egész világot bejárta, hatalmas népszerűségre szert téve. Érdekesség, hogy 1490-ig a stollennek kemény volt a tésztája, mivel a katolikus egyház tiltotta a vaj és a tej használatát nagyböjt idején. Ernst von Sachsen herceg a drezdai pékek kérésére ugyan kérvényezte a pápánál a vajtilalom feloldását, de ezt a pápa elutasította, mígnem öt pápával később végül feloldották ezt a tilalmat. 

A stollent manapság már a legkedveltebb karácsonyi sütemények között tartják számon, az omlós édesség szárított gyümölcsökkel, kandírozott citrushéjjal, diófélékkel, különböző karácsonyi fűszerekkel és marcipánnal készül. 

Számos variációja létezik, mint például a Mandelstollen, a Mohnsollen vagy éppen a Marzipanstollen, ami viszont mindben közös, hogy mindig gazdagon megszórják porcukorral, ami a havas német tájra emlékeztet, és a karácsony hangulatát idézi.

Tipp

A stollent előre is elkészítheted, és le is fagyaszthatod a hosszabb tárolás érdekében.

Karácsonyi stollen

stollen

Hozzávalók 2 darabhoz

A tésztához:

  • 240 ml langyos tej
  • 3 tk porélesztő
  • 100 g kristálycukor
  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 170 g sózatlan vaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 db citrom héja
  • 1 tk
  • 3 tk őrölt kardamon
  • 3 tk őrölt szerecsendió
  • 3 tk őrölt fahéj
  • 225 g marcipánmassza

A gyümölcsökhöz:

  • 250 g mazsola
  • 80 g kandírozott citromhéj
  • 80 g kandírozott narancshéj
  • 80 g blansírozott, szeletelt mandula
  • 80 ml sötét rum

A mázhoz:

  • 150 g sózatlan, olvasztott vaj
  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Ebből a mennyiségből 2 darab stollent tudunk készíteni.

A mazsolát és a kandírozott citrushéjakat vágjuk fel apróra. Utána a blansírozott mandulával együtt tegyük egy közepes tálba, majd öntsük rá a rumot, és keverjük jól össze.

Ezután tegyük félre a tálat, hogy a gyümölcsök magukba szívhassák a rumot.

Készítsük el a tésztát. 

A langyos tejben keverjük el az élesztőt és 2 evőkanál cukrot, majd meleg helyen 10-15 percig kelesszük.

A lisztet, a maradék cukrot, a tojást, a tojássárgáját, a vajat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat, a sót, a kardamomot, a szerecsendiót és a fahéjat tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.

Egy kanál segítségével keverjük össze a keveréket, amíg össze nem áll. 

Gyúrjuk össze a tésztát, és ha szépen összeállt, gyúrjuk és dagasszuk további 10 percig.

Egy tálat enyhén olajozzunk be, majd tegyük bele a tésztagolyót, és takarjuk le egy konyharuhával. 

Szobahőmérsékleten kelesszük további 1 órán át.

Ha megkelt a tészta, adjuk hozzá a rumban áztatott gyümölcsöket és mandulát. Ha lenne még rajtuk rum, amit esetleg nem szívtak magába a gyümölcsök, akkor azt öntsük le róluk, ne adjuk a tésztához.

Gyúrjuk össze a tésztát, ha túl nedves lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet, amíg a tészta elválik a táltól.

Tegyük a tésztát lisztezett tálra, majd vágjuk két egyenlőre részre. Mindegyiket nyújtsuk oválisra, kb. 2,5 cm vastagságúra.

Ezután a marcipánrudat is felezzük meg: az egyiket az egyik stollenhez, a másikat pedig a másikhoz fogjuk felhasználni. 

A marcipánrudakat hengereljük olyan hosszúra, hogy hosszában végigérjék a tésztákat, majd tegyük bele a kinyújtott tésztába és finoman nyomkodjuk bele. 

Hajtsuk rá a tészta bal oldalát úgy, hogy az befedje a marcipánt. Utána hajtsuk rá a jobb oldalát is a bal tetejére úgy, hogy az átérje a közepét, de ne borítsa be az egészet.

A sütemény két hosszanti végén csipkedjük meg a tésztát, hogy ne tudjon kinyílni sütés közben.

Végezetük a kezünk kisujj felőli élével nyomjuk le a stollent hosszában, a középpontjától balra, hogy megalkossuk a jellegzetes stollenmintát.

Ezeket a lépéseket ismételjük meg a másik stollentészával is.

Ha mindkét stollen kész, tegyük a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd takarjuk le, és meleg helyen vagy akár előmelegített sütőben is pihentessük 45-60 percig. Ennyi idő alatt szépen megpuhul majd a stollentészta.

Ha pihentetés végére kilógó mazsolaszemeket látnánk a mondhatni vekni alakú kis tésztákban, azokat vágjuk le, különben sütés közben könnyedén megéghet. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és ha letelt a pihentetési idő, süssük 30-40 percig, amíg aranybarnára sül.

Ha megsült, hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkálóval.

Ezután kenjük be az egész süteményt olvasztott vajjal, ami a lyukakon keresztül majd szépen beszivárog a stollenbe.

Végezetül azonnal szórjuk meg bőségesen porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A stollent felszeletelhetjük és máris tálalhatjuk, hűvös helyen pedig, fóliába csomagolva, akár 2 hétig is eltarthatjuk. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon