Tartalmas marhahúsleves másképp: árpagyönggyel fő a fűszeres fogás

4
Nyomtatás
marhahusleves-arpagyonggyel
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minimális munkával készül a sűrű, tartalmas leves, tele van minden jóval, és garantáltan eltelít.

Ha egy igazán tartalmas levessel készülnél, ami után nincs szükség második fogásra, ez a recept a tökéletes választás! A marhahústól és az árpagyöngytől laktató, simán kiváltja a főételt, és bár időigényesnek időigényes, a munka minimális vele. 

A hús mellé sok-sok zöldség kerül, ezektől lesz ízletes a lé, a paradicsom pedig egy kis színt ad neki. Zöldfűszerek közül a kakukkfű mellett döntöttünk, de egy kevés petrezselyemmel is feldobhatod. Ha pedig van otthon, érdemes Worcester-szószt is főzni bele.

Marhahúsleves árpagyönggyel

marhahusleves-arpagyonggyel2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olaj
  • 500 g kockázott marhacomb
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 3 db répa
  • 250 g gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1.5 liter alaplé
  • 2 db babérlevél
  • 150 g árpagyöngy
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A szárzellert vágjuk szeletekre. A répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Az olajat forrósítsuk fel egy nagy lábasban, adjuk hozzá a marhahúst, sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg kívülről barna nem lesz. Szedjük egy tányérra.

Tegyük a hagymát, a zellert, a répát és a gombát a lábasba, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Addig dinszteljük őket, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a paradicsomot. 1 percig kevergetve pirítsuk.

Adjuk hozzá a félretett marhahúst (a kiengedett levével együtt), majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet is. Forrásig melegítsük, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 60 percig.

Keverjük bele az árpagyöngyöt. Fedő alatt főzzük további 60 percig, vagy míg a hús és az árpa puha nem lesz.

Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Ha nagyon elfőtte a levét, alaplével pótolhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon