Tartalmas, immunerősítő leves: húsgombóc és sok zöldség gazdagítja
Az aranyló húsleves megszünteti a náthát, gyógyír testnek és léleknek. Érdemes a megszokott recept helyett húsgombóccal készítve is kipróbálni.
Ha egy igazán tartalmas levessel készülnél, ami után nincs szükség második fogásra, ez a recept a tökéletes választás! A marhahústól és az árpagyöngytől laktató, simán kiváltja a főételt, és bár időigényesnek időigényes, a munka minimális vele.
A hús mellé sok-sok zöldség kerül, ezektől lesz ízletes a lé, a paradicsom pedig egy kis színt ad neki. Zöldfűszerek közül a kakukkfű mellett döntöttünk, de egy kevés petrezselyemmel is feldobhatod. Ha pedig van otthon, érdemes Worcester-szószt is főzni bele.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A szárzellert vágjuk szeletekre. A répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Az olajat forrósítsuk fel egy nagy lábasban, adjuk hozzá a marhahúst, sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, míg kívülről barna nem lesz. Szedjük egy tányérra.
Tegyük a hagymát, a zellert, a répát és a gombát a lábasba, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Addig dinszteljük őket, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a paradicsomot. 1 percig kevergetve pirítsuk.
Adjuk hozzá a félretett marhahúst (a kiengedett levével együtt), majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet is. Forrásig melegítsük, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük 60 percig.
Keverjük bele az árpagyöngyöt. Fedő alatt főzzük további 60 percig, vagy míg a hús és az árpa puha nem lesz.
Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Ha nagyon elfőtte a levét, alaplével pótolhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu