
A 10 legfinomabb laktató, forró leves a hűvös napokra - Átmelegítenek a hidegben
A tartalmas levesek ősszel és télen különösen jólesnek - amellett, hogy nagyon laktatóak és tele vannak tápanyaggal, még fel is melegítenek a hideg estéken.
Ahány ház, annyi szokás, és azt se felejtsük el, hogy nem létezik két egyforma szakács. A gulyás fontos étel a hazai gasztronómiában, de tájegységenként és családonként máshogy készül. Van olyan vidék vagy háztartás, ahol kicsit sűrűbb, míg máshol inkább levesesebb. Egyes vidékeken csipetke is kerül a levesbe, míg máshol vörösbor. A lehetőségek tárháza végtelen: most egy hagyományosabb változatot ajánlunk, melyben a tűz erejét is érezni lehet.
Ha még bőségesebben kínálnád, akkor mehet bele házi csipetke. A gulyást mindig kóstold meg, ha azt szeretnéd, hogy még jobban csípjen, akkor tegyél még hozzá 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet. Tálalásnál friss kenyeret is kínálj a leves mellé!
A húst vágjuk közepes méretű kockákra. A krumplit, sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk meg, és tetszés szerint vágjuk fel. A hegyes erős paprikát mossuk meg, és vágjuk finomra.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a finomra vágott fokhagymát és a hegyes erős paprikát. Körülbelül egy perc után forgassuk hozzá a húst. A húst fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel, és pirítsuk 10-15 percig, közben gyakran kevergessük.
Ezután öntsük fel 1,5 dl vízzel, és adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, majd 15-20 perc után keverjük a húshoz az előkészített krumplit, répákat és annyi vizet, amennyi ellepi.
A leveshez a babérlevelet is adjuk hozzá, és főzzük addig, amíg minden alapanyag megpuhul.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu