Sűrű, hagyományos gulyásleves: akkor az igazi, ha picit csípős

16
Nyomtatás
Csípős gulyásleves cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gulyásleves a magyar konyha egyik szimbóluma, mely többféle recept szerint kipróbálható. Most marhahússal készítve ajánljuk, csípősen.

Ahány ház, annyi szokás, és azt se felejtsük el, hogy nem létezik két egyforma szakács. A gulyás fontos étel a hazai gasztronómiában, de tájegységenként és családonként máshogy készül. Van olyan vidék vagy háztartás, ahol kicsit sűrűbb, míg máshol inkább levesesebb. Egyes vidékeken csipetke is kerül a levesbe, míg máshol vörösbor. A lehetőségek tárháza végtelen: most egy hagyományosabb változatot ajánlunk, melyben a tűz erejét is érezni lehet.

Így is lehet

Ha még bőségesebben kínálnád, akkor mehet bele házi csipetke. A gulyást mindig kóstold meg, ha azt szeretnéd, hogy még jobban csípjen, akkor tegyél még hozzá 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet. Tálalásnál friss kenyeret is kínálj a leves mellé!

Csípős gulyásleves

Csípős gulyásleves ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg marhalábszár
  • 40 dkg krumpli
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1.5 dl víz
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • víz szükség szerint
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes méretű kockákra. A krumplit, sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk meg, és tetszés szerint vágjuk fel. A hegyes erős paprikát mossuk meg, és vágjuk finomra.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a finomra vágott fokhagymát és a hegyes erős paprikát. Körülbelül egy perc után forgassuk hozzá a húst. A húst fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel, és pirítsuk 10-15 percig, közben gyakran kevergessük.

Ezután öntsük fel 1,5 dl vízzel, és adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, majd 15-20 perc után keverjük a húshoz az előkészített krumplit, répákat és annyi vizet, amennyi ellepi.

A leveshez a babérlevelet is adjuk hozzá, és főzzük addig, amíg minden alapanyag megpuhul.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon