Csupa zöldséges,mégis laktató padlizsáncurry: ez bármilyen diétába belefér
A padlizsános curry szaftos, fűszeres, és teljesen vegán módon is elkészíthető.
Télen különösen jólesnek a tartalmas, laktató ételek, a különböző fűszeres raguk, amelyek amellett, hogy eltelítenek, még fel is melegítenek. Az alábbi indiai receptet mindenképp próbáld ki a hideg hónapokban, tele van olyan melegítő fűszerekkel, mint a chili, fahéj, gyömbér és az étel lelke, a garam masala keverék.
A „vindaloo” névre hallgató étel különlegessége, hogy picit fanyar, ugyanis ecettel készül, abból viszont az enyhébb, almaboros változattal. Ebben az ecetes-paradicsomos-fűszeres szószban fő aztán vajpuhára a hús, miközben átveszi az aromákat. Nagyon komplex, izgalmas ízvilágú lesz ez a fogás, ha szereted az indiai curryket, ezt is garantáltan imádni fogod.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Ha még nincs összevágva, kockázzuk össze a marhahúst. Sózzuk, borsozzuk.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a húst. Pirítsuk körbe minden oldalán, míg barna nem lesz, majd tegyük félre.
Ha szükséges, öntsünk még olajat a serpenyőbe, majd dobjuk bele a vöröshagymát. Dinszteljük a hagymát 10-15 percig, míg enyhén karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is.
1 perc múlva szórjuk rá a garam masalát, római köményt, paprikát, kurkumát, chilit, gyömbért, fahéjat. Keverjünk mindent össze. Amikor illatoznak, adjuk hozzá a paradicsomot, keverjük egybe. Öntsük fel az almaecettel, melegítsük 2-3 percig, míg a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagok feloldódnak. Ekkor öntsük fel az alaplével, majd tegyük vissza a marhahúst is. Forrásig melegítsük.
Ekkor vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk főni 60 percig. Időközönként keverjük meg.
Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges. Ha túl ecetes az ízlésünknek, adjunk hozzá 1-2 tk. cukrot, majd melegítsük vele össze.
Rizzsel vagy lepénykenyérrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images