Isteni, fűszeres marhahúsos curry: a sűrű szaft a lelke

marhacurry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valódi ízbomba az indiai fogás, a lassú tűzön, vajpuhára főtt hús átveszi a fűszerek és a szósz ízét, mennyei lesz.

Télen különösen jólesnek a tartalmas, laktató ételek, a különböző fűszeres raguk, amelyek amellett, hogy eltelítenek, még fel is melegítenek. Az alábbi indiai receptet mindenképp próbáld ki a hideg hónapokban, tele van olyan melegítő fűszerekkel, mint a chili, fahéj, gyömbér és az étel lelke, a garam masala keverék. 

A „vindaloo” névre hallgató étel különlegessége, hogy picit fanyar, ugyanis ecettel készül, abból viszont az enyhébb, almaboros változattal. Ebben az ecetes-paradicsomos-fűszeres szószban fő aztán vajpuhára a hús, miközben átveszi az aromákat. Nagyon komplex, izgalmas ízvilágú lesz ez a fogás, ha szereted az indiai curryket, ezt is garantáltan imádni fogod. 

Marhahúsos curry

marhacurry2

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 1 kilogramm kockázott marhahús (lábszár)
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors
  • 3 ek olaj

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk garam masala
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk chilipehely
  • 0.5 tk gyömbér
  • 0.5 tk fahéj
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 60 ml almaborecet
  • 250 ml alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Ha még nincs összevágva, kockázzuk össze a marhahúst. Sózzuk, borsozzuk. 

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a húst. Pirítsuk körbe minden oldalán, míg barna nem lesz, majd tegyük félre. 

Ha szükséges, öntsünk még olajat a serpenyőbe, majd dobjuk bele a vöröshagymát. Dinszteljük a hagymát 10-15 percig, míg enyhén karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is. 

1 perc múlva szórjuk rá a garam masalát, római köményt, paprikát, kurkumát, chilit, gyömbért, fahéjat. Keverjünk mindent össze. Amikor illatoznak, adjuk hozzá a paradicsomot, keverjük egybe. Öntsük fel az almaecettel, melegítsük 2-3 percig, míg a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagok feloldódnak. Ekkor öntsük fel az alaplével, majd tegyük vissza a marhahúst is. Forrásig melegítsük.

Ekkor vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le a lábast, hagyjuk főni 60 percig. Időközönként keverjük meg.

Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges. Ha túl ecetes az ízlésünknek, adjunk hozzá 1-2 tk. cukrot, majd melegítsük vele össze.

Rizzsel vagy lepénykenyérrel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük