![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rugalmas tésztájú, édes marokkói fánk: szerény, filléres finomság
![mfcover](https://kep.index.hu/1/0/3781/37815/378157/37815771_2885803_9f396d07ee051b6a5678beb2c52cc0c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A marokkói gasztronómia varázslatos, tele van édes és pikáns fűszerekkel, amelyek a hagyományos desszertekben is éreztetik magukat.
Az izgalmas marokkói konyha az illatos fűszereiről ismert, a leggyakrabban sáfrányt, fahéjat, koriandert, római köményt és borsot használnak. Marokkóban a kuszkusz az egyik legkedveltebb köret, amit omlós bárány- vagy csirkehússal szoktak kínálni, de a zöldséges verziókat sem vetik meg a helyiek. Ételeiket lassú tűz felett készítik, így a hús szó szerint lemállik a csontról.
Természetesen a marokkói konyha is roskadozik az édességektől, szeretik a mandulás finomságokat, olyan különleges alapanyagokat használnak ízesítésként, mint az illatos narancsvirágvíz és rózsavíz. A finomságokat mentatea mellé szokták fogyasztani, miközben egy jót beszélgetnek.
Mi az a Sfenj?
Ha egyszer úgy döntesz, felfedezed az egzotikus országot, a bazári életbe mindenképp kóstolj bele, hosszú órákat lehet eltölteni a kincseket szemlélve: ilyenkor nem csak szuvenírekkel lesz gazdagabb az ember, érdemes megkóstolni az ételeket is. Az utcai árusok sok illatos csemegét kínálnak, az egyik nagy kedvenc a Sfenj, a marokkói fánk, amit ropogósra sütve árulnak. A kisült fánkokat pálmalevélből készült hurokra fűzik, majd cukorba vagy mézbe szokták mártani.
A gusztusos fánkokat otthon is el lehet készíteni, az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek, nem drágák. Ha kicsit különlegesebbre vágysz, akkor narancsvirágvíz vagy rózsavíz is kerüljön a tésztába, ha azonban nem sikerül beszerezned a nem mindennapi hozzávalót, akkor 1 teáskanál fahéjjal bolondítsd meg.
Marokkói fánk
![mfct](https://kep.index.hu/1/0/3781/37815/378157/37815797_75a1fea0779bb1a5c9b740650c8ff6ce_wm.jpg)
Hozzávalók 18 darabhoz
- 300 gramm liszt
- liszt szükség szerint
- 240 milliliter víz
- víz szükség szerint
- 2 teáskanál porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál narancsvirágvíz, rózsavíz vagy fahéj
- olaj a sütéshez
- cukor vagy méz a tálaláshoz
Elkészítés:
A porélesztőt keverjük össze a cukorral, majd öntsünk rá 120 milliliter langyos vizet.
A 300 gramm lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük egybe a sóval és fahéjjal. A közepébe ássunk egy kis mélyedést és öntsük bele az élesztős vizet (ha narancsvirág- vagy rózsavizet szeretnénk a tésztába tenni, most adjuk hozzá, akár 1 teáskanállal több is lehet, de akkor a fahéjat ki kell hagyni). Öntsünk rá még 120 milliliter langyos vizet. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, laza, palacsinta állagú masszát kell kapni, ha szükséges, lisztet vagy még langyos vizet keverjünk a tésztába. Ha elértük a megfelelő állagot, fedjük le és hagyjuk állni 15-25 percig, amíg buborékok jelennek meg a tészta felszínén. Ezután adjunk még hozzá szükség szerint lisztet és gyúrjuk lágy, ruganyos tésztává. Ha túl keménynek érezzük, evőkanalanként adjunk langyos vizet a tésztához.
A tésztát helyezzük át egy enyhén kiolajozott tálba, a tetejét is kenjük meg olajjal, utána fedjük le és 1 órát pihentessük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, osszuk 18-20 egyforma méretű darabra. A darabokból formázzunk labdákat, utána a tészta közepét lyukasszuk ki az ujjunk vagy gyűszű segítségével, hogy 2 centiméter átmérőjű legyen a luk, majd formázzunk a tésztából karikákat.
A lyukas közepű fánkokat bő olajban süssük aranybarnára, tálalás előtt forgassuk meg cukorban vagy mézzel locsoljuk meg.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!