Kuszkusz, ahogy Marokkóban készítik – Illatos és telt ízű köret
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Elképesztően egyszerű, laktató és mégis könnyed étel a kuszkusz, amit ezerféleképpen variálhatunk.
Régi, gangos házban lakom, így szinte minden főzést nyomon követnek a szomszédok. Amikor keleti fűszerekkel főzök, akkor biztosan beleszagolnak a levegőbe és próbálják kitalálni, ezúttal mi lesz vacsorára.
A kuszkusz a gyerekeim nagy kedvence. Ennek azért is örülök, mert nem csak rizs és krumpli lehet a köret, de azért is, mert a kuszkusznál egyszerűbben elkészíthető, mégis egészséges és laktató étel nem nagyon létezik. Csak le kell önteni kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, letakarva állni hagyni, és már készen is van.
Ebben a változatban nemcsak zöldségek, hanem rengeteg fűszer is van, így teljesen más íze lesz, mintha csak magában, köretként készíteném el.
Marokkói kuszkusz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 teáskanál római kömény
- 0.5 kávéskanál szegfűszeg
- 0.5 kávéskanál gyömbér
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 0.5 kávéskanál koriander (őrölt)
- 0.5 kávéskanál kardamom (őrölt)
- 1.5 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (sárga)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (zöld)
- 1 darab cukkini
- 1 darab padlizsán
- 1 teáskanál só
- 250 milliliter csirkealaplé
- 100 milliliter frissen facsart narancslé
- 200 gramm kuszkusz
- opcionális mentalevél (friss)
- opcionális koriander (díszítéshez)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk vékony karikákra, a paprikákat, a cukkinit és a padlizsánt kockázzuk fel.
Egy serpenyőben (a wok tökéletes erre) forrósítsunk olajat. Adjuk hozzá a római köményt, a szegfűszeget, a gyömbért, a cayenne-borsot, a koriandert és a kardamomot, egy percig kevergessük őket. Tegyük rá a hagymát, pároljuk 4-5 percig, amíg megpuhul. Ekkor tegyük hozzá a paprikakockákat, a cukkinit és a padlizsánt, újabb 4-5 percig pároljuk őket, közben sózzuk meg. Öntsük rá a csirkealaplevet, a narancslevet, fedjük le a serpenyőt, forraljuk fel. Ha forr, vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a kuszkuszt. Keverjük jól meg, takarjuk le ismét, zárjuk el a gázt. Hagyjuk lefedve 5 percig.
Vegyük le a fedőt, tegyünk rá mentát díszítésnek.
Fotó: Getty Images