Kuszkusz, ahogy Marokkóban készítik – Illatos és telt ízű köret

kuszkusz cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Elképesztően egyszerű, laktató és mégis könnyed étel a kuszkusz, amit ezerféleképpen variálhatunk.

Régi, gangos házban lakom, így szinte minden főzést nyomon követnek a szomszédok. Amikor keleti fűszerekkel főzök, akkor biztosan beleszagolnak a levegőbe és próbálják kitalálni, ezúttal mi lesz vacsorára.

A kuszkusz a gyerekeim nagy kedvence. Ennek azért is örülök, mert nem csak rizs és krumpli lehet a köret, de azért is, mert a kuszkusznál egyszerűbben elkészíthető, mégis egészséges és laktató étel nem nagyon létezik. Csak le kell önteni kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, letakarva állni hagyni, és már készen is van. 

Ebben a változatban nemcsak zöldségek, hanem rengeteg fűszer is van, így teljesen más íze lesz, mintha csak magában, köretként készíteném el. 

Marokkói kuszkusz

kuszkusz recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 teáskanál római kömény
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg
  • 0.5 kávéskanál gyömbér
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 0.5 kávéskanál koriander (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál kardamom (őrölt)
  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 0.5 darab kaliforniai paprika (sárga)
  • 0.5 darab kaliforniai paprika (zöld)
  • 1 darab cukkini
  • 1 darab padlizsán
  • 1 teáskanál
  • 250 milliliter csirkealaplé
  • 100 milliliter frissen facsart narancslé
  • 200 gramm kuszkusz
  • opcionális mentalevél (friss)
  • opcionális koriander (díszítéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk vékony karikákra, a paprikákat, a cukkinit és a padlizsánt kockázzuk fel. 

Egy serpenyőben (a wok tökéletes erre) forrósítsunk olajat. Adjuk hozzá a római köményt, a szegfűszeget, a gyömbért, a cayenne-borsot, a koriandert és a kardamomot, egy percig kevergessük őket. Tegyük rá a hagymát, pároljuk 4-5 percig, amíg megpuhul. Ekkor tegyük hozzá a paprikakockákat, a cukkinit és a padlizsánt, újabb 4-5 percig pároljuk őket, közben sózzuk meg. Öntsük rá a csirkealaplevet, a narancslevet, fedjük le a serpenyőt, forraljuk fel. Ha forr, vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a kuszkuszt. Keverjük jól meg, takarjuk le ismét, zárjuk el a gázt. Hagyjuk lefedve 5 percig. 

Vegyük le a fedőt, tegyünk rá mentát díszítésnek. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük