Így készül a marokkói kenyérke, a harcha: búzadarából áll a tésztája

harcha
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha édes feltéttel kínálod, desszert, ha sóssal, tökéletes kenyérhelyettesítő lehet a harcha.

Nem véletlenül szeretek külföldi gasztroblogokon nézelődni, mindig találok valami kipróbálásra érdemes újdonságot. Legutóbb a marokkói lepénykenyérbe - egyes helyeken palacsintaként hivatkoznak rá - futottam bele, a harchába. A textúrájában eltér az általunk ismert lepénykenyerektől, hiszen liszt helyett búzadarából készül. 

Az, hogy édességként vagy kenyérként tekintesz erre a marokkói ételre, a feltéteken múlik. Kínálhatod tea mellé, lekvárral megkenve, de szendvicsalap is lehet. Az eredeti marokkói recept szerint vízzel és olívaolajjal kell készíteni a harchát, de egyes változataiban tejjel és vajjal is találkozni, szerintem utóbbi kettővel sokkal finomabb, gazdagabb lesz az íze, de az állaga is jobb lesz.

Marokkói kenyérke

harcha2

Hozzávalók 5 darabhoz:

  • 350 gramm búzadara
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 60 milliliter kézmeleg víz
  • 0.25 teáskanál
  • 120 gramm olvasztott vaj/olívaolaj
  • 100 milliliter kézmeleg tej/víz
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot keverjük bele a 60 milliliternyi kézmeleg vízbe. Tegyük félre 10 percre, míg fel nem fut.

Egy nagy tálban keverjük össze a búzadarát, a sütőport és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat (vagy az olívaolajat, de ebben az esetben is adjunk hozzá 1 evőkanál olvasztott vajat), majd az ujjaink segítségével morzsoljuk össze a darával, olyan lesz, mint a sütés nélküli torták kekszes alapja. Keverjük bele a felfutott élesztőt is.

Fokozatosan adagoljuk hozzá a kézmeleg tejet/vizet, fél decivel kezdjük, akkor jó, mikor szép, egynemű, puha tésztát tudunk gyúrni belőle. Takarjuk le, majd 10-15 percig hagyjuk pihenni.

A tésztát - búzadarával hintett felületen - nyújtsuk ki 6-7 milliméter vastagra, majd egy pohár szájával vagy egy nagyobb méretű sütikiszúróval vágjunk belőle köröket.

Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd vegyük kicsire alatta a lángot. Tegyük bele a kenyérkéket, oldalanként 5-5 percig süssük, míg szép színt nem kapnak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük