Így készül a házi narancslekvár - Karácsonyi ajándékba is tökéletes
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Rengeteg mindenhez felhasználható a különleges narancslekvár, pedig csak két hozzávalóra van szükség hozzá.
Narancslekvárt készíteni nagyon egyszerű, ráadásul isteni finom, sütemények tölteléke, kekszek mellé mártogatós, de még karácsonyi ajándék is lehet. Egyetlen egy hátulütője van: a narancs savanykás, a héja pedig kesernyés, mi több, igen leveses gyümölcs, így viszonylag sok cukorra van szükség ahhoz, hogy elérd a megfelelő ízt és állagot. Maximum egy kis pektinnel lehet helyettesíteni a cukor egy részét, ettől zselésebb lesz a lekvár, de az ízéhez mindenképpen szükség van az édesítőre.
Nagyon fontos, hogy a lekvárhoz bionarancsot szerezz be, ugyanis a héja is egy az egyben a dzsembe kerül. Ha időd engedi, a cukorral összekevert narancsot hagyd egy éjszakán át pihenni, sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha csak másnap főzöd őket össze.
Ha szeretnéd, darabosan is hagyhatod, de pürésítheted is a lekvárt, ez ízlés kérdése. Akkor van kész, amikor a narancs héja átlátszóra vált. A végeredmény picit kesenyés, picit édes és fanyar lekvár lesz, mindenképpen érdemes kipróbálni.
Narancslekvar
Hozzávalók 7 decihez
- 1 kilogramm kezeletlen narancs
- 750 gramm cukor
Elkészítés:
A narancsokat mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket. Vágjuk őket félbe, majd vékony szeletekre. Tegyük a szeleteket egy lábasba, majd borítsuk rájuk a cukrot. Keverjük vele alaposan össze, hogy mindenhol befedje a gyümölcsöt. Ha időnk engedi, hagyjuk 1-2 órát, akár egy éjszakát állni.
Tegyük a lábast közepes láng fölé, majd folyamatosan kevergetve addig melegítsük, míg forrni nem kezd. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, majd kevergetve főzzük addig, míg a narancs héját átlátszónak nem látjuk. Ekkor botmixerrel pürésítsük a kívánt állagúra, lehet teljesen pépes, de darabos is.
Úgy tesztelhetjük, mikor van kész, hogy pár csepp lekvárt egy jól behűtött tányérra kanalazunk, ha megdermed rajta, kész van, ha folyik, még főzni kell.
A kész lekvárt öntsük tiszta, fertőtlenített befőttesüvegekbe, majd zárjuk le őket, állítsuk fejjel lefelé, végül bugyoláljuk takaróba és hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images