Marokkói mézes-paradicsomos csirke: 5 perc munka van csak vele

marokkoi csirke - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meglepő dolog, mikor egy különleges ízesítésű, szokatlan ízpárokon alapuló étel belopja magát a mindennapokba, de éppen így történt ezzel a csodálatos recepttel a mi családunkban.

Claudia Roden az egyik legmenőbb közel-keleti szakácskönyvíró, a Guardian szerint minden idők legjobb szakácskönyvei közé tartoznak a művei. Ezt az ételt is az ő receptje ihlette, bár több ponton átalakult az évek során és egy átlagos hétköznapi család ízléséhez idomult. Valamivel enyhébb fűszerezésű, kevésbé édes, viszont többféle gyümölccsel készül az étel az én konyhámban.

Egyszerű, gyors, hétköznapi alapanyagok

Az a fantasztikus ebben a receptben, hogy három percnél több munka nincs vele: mindent egy serpenyőbe pakolunk, majd hagyjuk rotyogni. A köret is csupán egy mozdulat, hiszen a kuszkuszt csak forrázni kell.

Általában van itthon hozzá minden, aszalt gyümölcsök, passzírozott paradicsom, fűszerek, méz - ezek mind fellelhetők egy átlagos kamra polcain. Az elkészítés hétköznapi, a végeredmény viszont az édes-sós-savanyás ízek keveredésétől, a fűszeres-illatos szósztól nagyon is különleges.

Marokkói aszalt gyümölcsös-paradicsomos csirke

marokkoi csirke - 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm csirkecomb/mell
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 7 deciliter passzírozott paradicsom
  • ízlés szerint
  • 200 gramm aszalt gyümölcs (barack, datolya, mazsola)
  • 3 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy mély serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, majd megpirítjuk rajta a csirkét. Megszórjuk a hagymával, a paradicsommal, az aszalt gyümölcsökkel, a fűszerekkel és a mézet is rácsorgatjuk. Alacsony lángon körülbelül egy órán át rotyogtatjuk, míg a hús egészen puha nem lesz. Kuszkusszal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/SóBors

Ezt is szeretjük