Marokkói mézes-paradicsomos csirke: 5 perc munka van csak vele
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Meglepő dolog, mikor egy különleges ízesítésű, szokatlan ízpárokon alapuló étel belopja magát a mindennapokba, de éppen így történt ezzel a csodálatos recepttel a mi családunkban.
Claudia Roden az egyik legmenőbb közel-keleti szakácskönyvíró, a Guardian szerint minden idők legjobb szakácskönyvei közé tartoznak a művei. Ezt az ételt is az ő receptje ihlette, bár több ponton átalakult az évek során és egy átlagos hétköznapi család ízléséhez idomult. Valamivel enyhébb fűszerezésű, kevésbé édes, viszont többféle gyümölccsel készül az étel az én konyhámban.
Egyszerű, gyors, hétköznapi alapanyagok
Az a fantasztikus ebben a receptben, hogy három percnél több munka nincs vele: mindent egy serpenyőbe pakolunk, majd hagyjuk rotyogni. A köret is csupán egy mozdulat, hiszen a kuszkuszt csak forrázni kell.
Általában van itthon hozzá minden, aszalt gyümölcsök, passzírozott paradicsom, fűszerek, méz - ezek mind fellelhetők egy átlagos kamra polcain. Az elkészítés hétköznapi, a végeredmény viszont az édes-sós-savanyás ízek keveredésétől, a fűszeres-illatos szósztól nagyon is különleges.
Marokkói aszalt gyümölcsös-paradicsomos csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkecomb/mell
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
- ízlés szerint só
- 200 gramm aszalt gyümölcs (barack, datolya, mazsola)
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy mély serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, majd megpirítjuk rajta a csirkét. Megszórjuk a hagymával, a paradicsommal, az aszalt gyümölcsökkel, a fűszerekkel és a mézet is rácsorgatjuk. Alacsony lángon körülbelül egy órán át rotyogtatjuk, míg a hús egészen puha nem lesz. Kuszkusszal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/SóBors