Így készül a Marshall máj: krémes sertésmáj és pirospaprikás sült szalonna

Marshall-májcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szalonna és sertésmáj - erre a két fő alapanyagra van csak szükség, hogy elkészítsük ezt az egyszerű, de nagyszerű fogást.

A hangzatos nevű máj valójában egy nagyon egyszerű és gyors receptet takar. Az alapja puha sertésmáj, mellé ropogós szalonna kerül, amelyet pirospaprikába forgatunk a tálalás eőtt. Ennyi, készen is van, ha petrezselymes krumplival tálaljuk, nem lőhetünk mellé. 

Fontos a technológia

Sokan nem kedvelik a májat, pedig tele van B1- és A-vitaminnal, nagyon egészséges, és ha jól készítik, nagyon finom is. A lényeg, hogy a májat nem szabad túlsütni, mert rágós és kemény lesz, akkor jó, ha puha, krémes a belseje. Sózni sem szabad a sütés előtt, hacsak nem szeretnénk bakancstalpat falatozni, de tálalás előtt már mehet rá az ízesítő.

Nevét Marchal József szakácsmesterről kapta, aki III. Napóleon udvari konyháján tanult, a német császár, az orosz cár és főhercegek konyhamestere volt. Visszatérve Magyarországra a magyar konyha ételeit és alapanyagait igyekezett összehangolni a nemzetközi ízléssel, így róla nevezték el ezt a finom májas fogást. 

Marshall máj

Marshall-máj

Hozzávalók 4 személyre

  • 600 gramm sertésmáj
  • 200 gramm füstölt kenyérszalonna
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál liszt
  • ízlés szerint pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A májat felszeleteljük, fólia alatt kicsit kiklopfoljuk, és borsozzuk a szeletek mindkét oldalát. A szalonnából 8 kakastaréjnak való hasábot vágunk, bőréig beirdaljuk, majd egy kevés olajon kisütjük őket. A májszeleteket lisztbe forgatjuk, és a megmaradt forró szalonnazsíron készre sütjük. Tálalás előtt picit megsózzuk a májat, a szalonnataréjokat pedig pirospaprikába forgatjuk. Petrezselymes krumplival tálaljuk.

Hasonlóan egyszerű és nagyszerű étel ez a baconbe tekert, aszalt szilvás csirkemáj is.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük