Így készül a Marshall máj: krémes sertésmáj és pirospaprikás sült szalonna
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Szalonna és sertésmáj - erre a két fő alapanyagra van csak szükség, hogy elkészítsük ezt az egyszerű, de nagyszerű fogást.
A hangzatos nevű máj valójában egy nagyon egyszerű és gyors receptet takar. Az alapja puha sertésmáj, mellé ropogós szalonna kerül, amelyet pirospaprikába forgatunk a tálalás eőtt. Ennyi, készen is van, ha petrezselymes krumplival tálaljuk, nem lőhetünk mellé.
Fontos a technológia
Sokan nem kedvelik a májat, pedig tele van B1- és A-vitaminnal, nagyon egészséges, és ha jól készítik, nagyon finom is. A lényeg, hogy a májat nem szabad túlsütni, mert rágós és kemény lesz, akkor jó, ha puha, krémes a belseje. Sózni sem szabad a sütés előtt, hacsak nem szeretnénk bakancstalpat falatozni, de tálalás előtt már mehet rá az ízesítő.
Nevét Marchal József szakácsmesterről kapta, aki III. Napóleon udvari konyháján tanult, a német császár, az orosz cár és főhercegek konyhamestere volt. Visszatérve Magyarországra a magyar konyha ételeit és alapanyagait igyekezett összehangolni a nemzetközi ízléssel, így róla nevezték el ezt a finom májas fogást.
Marshall máj
Hozzávalók 4 személyre
- 600 gramm sertésmáj
- 200 gramm füstölt kenyérszalonna
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál liszt
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
A májat felszeleteljük, fólia alatt kicsit kiklopfoljuk, és borsozzuk a szeletek mindkét oldalát. A szalonnából 8 kakastaréjnak való hasábot vágunk, bőréig beirdaljuk, majd egy kevés olajon kisütjük őket. A májszeleteket lisztbe forgatjuk, és a megmaradt forró szalonnazsíron készre sütjük. Tálalás előtt picit megsózzuk a májat, a szalonnataréjokat pedig pirospaprikába forgatjuk. Petrezselymes krumplival tálaljuk.
Hasonlóan egyszerű és nagyszerű étel ez a baconbe tekert, aszalt szilvás csirkemáj is.
Fotó: Street Kitchen