Ünnepi, szabolcsi töltött káposzta: másnap még finomabb
Az ünnep alkalmából gazdagon készül a töltött káposzta, füstölt szalonna és kolbász is gazdagítja, így biztos, hogy szaftos és ízletes étel kerül az asztalra.
A magyar konyha egyik kedvence a töltött káposzta, mely rengeteg variációban készülhet. A recept tájegységenként és családonként más, mindegyik finom a maga módján. A káposztapalettán az egyik legnépszerűbb a szabolcsi, mely többféle változatban kóstolható: mi most egy egészen különleges receptet mutatunk.
Elő a nagy fazekat!
A szabolcsi káposzta hagyományosan apró töltésekkel csábít, de bátran készítheted nagyobbra a káposztacsomagokat. Fontos, hogy jó szaftos legyen a töltelék, ezért a dinsztelt hagyma kötelező: hogy biztosra menj, és ha már ünnepnapra készül, tegyél a húshoz szalonnát is. A recept nincs elaprózva, kolbász is gazdagítja, a különlegesebb ízhatás kedvéért pedig füstölt paprikát is használhatsz. Érdemes nagy adagban készíteni, mert a káposzta másnap is finom, sőt, még a fagyasztást is jól viseli.
Szabolcsi töltött káposzta rizzsel
Hozzávalók 6 személyre
- 2 fej káposzta
- 20 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- olaj szükség szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
- 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 bögre rizs
- só ízlés szerint
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál paprikakrém (erős vagy édes)
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 darab tévépaprika
- 2 darab paradicsom
- 1 szál füstölt kolbász
- 80 dkg sűrített paradicsom (a káposztára)
- 1 evőkanál paprikakrém (erős vagy édes a káposztára)
- 1.5 dl víz (ha szükséges, több is lehet)
Elkészítés:
Először a káposztát készítsük elő, a torzsáját vágjuk ki. Ezután tegyük forrásban lévő vízbe, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, és várjuk meg, míg a káposzta a leveleire esik. A leváló leveleket szedjük ki és tegyük félre. A megmaradt káposztát és a töltésre nem alkalmas darabokat vágjuk fel tetszés szerint és tegyük félre.
A szalonna felét kockázzuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Ezután szedjük tányérra és tegyük félre.
A finomra vágott hagymát dobjuk abba a serpenyőbe, amelyben a szalonna pirult. Ha szükséges, öntsünk még alá kevés olajat, majd dinszteljük üvegesre a hagymát. Ezután keverjük hozzá a piros- és a füstölt paprikát.
A darált húshoz adjuk hozzá a pirított szalonnakockákat, a dinsztelt hagymát, rizst, sót, borsot, reszelt fokhagymát, sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Az egészet keverjük alaposan össze.
A káposztalevelekbe töltsük bele a húsos tölteléket tetszés szerint, csomagoljuk be.
A maradék szalonnát kockázzuk közepes katonákra, majd terítsük szét egy nagy fazék alján.
A szalonnára szórjuk rá a tetszés szerint feldarabolt káposztát.
A paprikákat és paradicsomot teszés szerint daraboljuk fel, majd tegyük a káposztadarabok tetejére.
A kolbászt karikázzuk fel tetszés szerint.
A betöltött káposztákat kezdjük el belepakolni a fazékba. A rétegek közé szórjuk a felkarikázott kolbászt.
A sűrített paradicsomot keverjük össze a paprikakrémmel és a vízzel, majd öntsük a fazékba sorakoztatott káposztákra.
A káposztát fedjük le, és közepes láng felett főzzük 50-60 percig. Érdemes kivenni egy töltést, kóstolni, ha szükséges, tovább főzni.
A kész káposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és tejfölt.
-
2023-12-26 07:52:02
-
2023-12-24 10:16:01
-
2023-12-24 07:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!