Falusi libaleves gazdagon: ebből legalább kétszer fogsz szedni
A zamatos libaleves sok zöldséggel remek nyitánya a közös családi étkezésnek.
Márton-nap alkalmából libasült dukál: a fenséges fogás egyszerűen készül, ám ha nem figyelsz, száraz húst veszel majd ki a sütőből. Hogy elkerüld a malőrt, miközben pirul a hús, a fél szemed mindig tartsd rajta. A hús sütési ideje nagyban függ a méretétől és a sütő erejétől.
A libacomb hasonló a kacsacombhoz, nemcsak ízében, hanem elkészítési technikájában is. Vagyis a libacombon is irdalni kell a bőrt, a saját zsírjában sülve lesz tökéletes. A combot mindig bőrével lefele fektesd a tepsire, úgy gyorsabban kiolvad a zsírja. Rá is lehet segíteni, a tepsit érdemes libazsírral kikenni.
A hús fűszerezését nem kell túlgondolni, só és bors bőven elég, de ha szeretnéd, fokhagymával, rozmaringgal vagy kakukkfűvel is bolondíthatod. Az elkészült sült mellé kötelező a lila káposzta, burgonyás köret, sült alma.
A megtisztított libacomb bőrét irdaljuk be, vigyázva, hogy a hús ne sérüljön meg. Ezután sóval és borssal fűszerezzük a húst.
A lefűszerezett combokat bőrükkel lefelé fektetve helyezzük libazsírral kikent tepsire vagy jénaira, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-35 percre. A combokat fordítsuk meg, öntsünk alá vizet, majd alufóliával lefedve toljuk vissza a sütőbe, és süssük addig, amíg puha lesz. A sütési idő a libacomb méretétől és a sütőtől is függ, ezért 10 percenként nézzünk rá.
Amikor a hús puha, vegyük le a fóliát és ismét toljuk sütőbe, addig, amíg szép piros színt kap (körülbelül 8-12 perc).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu