Így készítve lesz a legfinomabb a párolt lilakáposzta: vörösbor teszi varázslatossá
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A pompás párolt lilakáposzta remekül illik sült húsokhoz, sült kacsa- vagy libacomb mellé kötelező.
A vitaminokban dúskáló lilakáposztát rengeteg módon lehet elkészíteni. Nyersen, vékonyan szelve salátákba is tehető, savanyúságnak is kiváló alapanyag, párolva, merészebb fűszerezéssel is érdemes kipróbálni, de akár még borral és pezsgővel is fel lehet dobni az ízletes köretet.
A lilakáposzta főzés során megkékülhet, azért, hogy megőrizze jellegzetes színét, ecetet kell hozzákeverni. Ha bor is kerül a káposztára, akkor a legjobb választás, ha vörösborecetet használsz. A párolt lilakáposzta gyakran valamilyen gyümölccsel keverve készül, a legtöbb receptben almát javasolnak, ha azonban különlegesebbre vágysz, körtét vagy mazsolát keverj hozzá.
Vörösborral párolt lilakáposzta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab lilakáposzta
- 2 evőkanál vaj
- 1 bögre víz
- 1 bögre vörösbor
- 2 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet kömény
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A káposztát vágjuk félbe, a torzsát vágjuk ki, majd a káposztát vékonyan szeleteljük fel.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a vékonyra szelt káposztát, sóval ízesítsük. Gyakori kevergetés mellett, körülbelül 4-5 perc után öntsük rá a vizet, a vörösbort és a vörösborecetet, miután összekevertük, a cukorral is forgassuk egybe.
Körülbelül 8-10 perc párolás után a köményt is szórjuk a káposztára a borssal együtt, ha kóstolásnál úgy érezzük, sót is keverjünk még a káposztához. A káposztát addig pároljuk, amíg a kieresztett víz elfő alóla.
Fotó: Getty Images