Légies kókusztorta mascarponés krémmel töltve: könnyű piskóta az alapja

kókusztorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen ünnepre elkészítheted, de a hétvégi ebédeket is megkoronázhatod ezzel a krémes kókusztortával.

Nem csak a krém, a tészta is megér egy misét, napokig megőrzi a puhaságát a vajnak és az olajnak köszönhetően. Tojáshab lazítja a szerkezetét, így tényleg nagyon légies lesz, az ízéről pedig a kókusztej gondoskodik. Fontos, hogy a sűrű, konzerves kókusztejet, és ne kókuszitalt használj, előbbi ízében sokkal intenzívebb, állagában pedig sokkal krémesebb.

A réteges torta három tésztalapból áll, a lapok közé pedig selymes, mascarponés krém kerül, amelyet érdemes bőven megszórni kókuszreszelékkel. Mennyei lesz a végeredmény, érdemes kipróbálni ezt a receptet, de a krémet nyugodtan használhatod máshoz is, muffin tetejét is díszítheted vele.

Kókusztorta

kókusztorta2

Hozzávalók 16 szelethez

Tészta:

  • 400 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 350 gramm cukor
  • 170 gramm vaj
  • 60 ml olaj
  • 330 gramm kókusztej (konzerv)
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 6 darab tojásfehérje

Krém:

  • 340 gramm mascarpone
  • 170 gramm vaj
  • 350 gramm porcukor
  • 150 gramm kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a tésztát:

melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral 3 darab 23 centis tortaformát.

A lisztet, a sütőport és a sót szitáljuk egy tálba.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük bele egyesével a tojássárgákat is, majd a vaníliakivonatot. A lisztes keveréket kisebb adagokban adjuk a nedves hozzávalókhoz, közben a kókusztejet is öntsük hozzá. Keverjük csomómentesre a masszát.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd kisebb részletekben adagoljuk a tésztához, forgassuk bele spatula segítségével. Osszuk szét a tésztát a 3 forma között, egyengessük el, majd toljuk a sütőbe őket 18-20 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a krémet:

a puha vajat keverjük habosra a mascarponéval, majd keverjük bele a porcukrot. Kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet édesebb. Tegyük a hűtőbe, míg hűlnek a lapok.

Vegyük magunk elé az egyik lapot, kenjük meg a krém egynegyedével, szórjunk rá kókuszreszeléket. Helyezzük rá a másik lapot, azt is kenjük meg a krém egynegyedével, szórjuk be kókusszal. A tetejére tegyük az utolsó lapot, majd fedjük be a maradék krémmel a tetejét és az oldalait is. Alaposan szórjuk meg mindenhol kókuszreszelékkel.

Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük