Mascarponés-krumplis pizza - Furán hangzik, de eszméletlenül finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A római pizza egészen más, mint a nápolyi, voltaképpen egy másik étel. Nem csupán azért, mert nem kerek, hanem szögletes, és nem is azért, mert állva, utcán esszük, és nem pedig étteremben, asztalnál, késsel-villával.
Olaszországban sokkal többféle pizza létezik, mint amit itthon ismerünk, a feltétek változatai pedig nem az ananászos, csülkös, mexikóis és ehhez hasonló kínálat mentén mozognak, hanem egészen más, nálunk szinte teljesen ismeretlen variációkban teljesednek ki. Az, hogy egy pizza alapja fehér legyen és sajt egyáltalán ne kerüljön rá, teljes abszurdumnak tűnhet első hallásra, de mégsem az.
Ezen a pizzán mascarpone és vékonyra szeletelt krumpli van - egy kevés rozmaringgal. Annyira olcsó, egyszerű, és mégis olyan forradalmian új élmény, hogy az ember minden egyes falatnál nagyobb és nagyobb megdöbbenéssel konstatálja, hogy imádja.
A pizzatészta alapreceptjét itt írtam le, itt annyi a különbség, hogy alá és fölé is kerül olívaolaj, és nem muszáj hajszálvékonynak lennie, a lényeg, hogy rusztikus legyen. Fontos, hogy a krumpli ne csak megpuhuljon, hanem itt-ott ropogós csipszként pöndörödjön fel a pizzán, akkor lesz az igazi. Ehhez szerencsére nem kell se elősütni, se előfőzni, elég fél órára langyos, sós vízbe áztatni.
Mascarponés-krumplis pizza
Hozzávalók 6 adaghoz
- 0.5 kilogramm pizzatészta
- 2 darab krumpli
- 200 gramm mascarpone
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors