Krémes mascarponés répatorta – A répától szaftos és hihetetlenül puha lesz a tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A friss, zamatos sárgarépa nem csak a nagyiféle klasszikus húslevesben dominálhat, készíthetünk belőle varázslatos süteményt, répatortát, amiért garantáltan oda lesz mindenki.
Az egészséges zöldség süteményben való használata talán sokak számára furcsán hangzik. Emlékszem, amikor gyerekkoromban az egyik barátnőm nálunk vendégeskedett, a mamám pont répatortát készített, a kislány pedig halálra rémült arccal bámult hol rám, hol a mamámra, azt kérdezgetve, „répatorta?”. Nem sok kellett, hogy gyermeki őszinteségében egy fujj is kicsusszanjon a száján. Azonban ehelyett érdeklődve megszemlélte a tortát, megcsodálta a külsejét, körbeszimatolta, végül látva, ahogy jóízűen falatozom, ő is megkóstolta - onnantól többé már nem is érdekelte, hogy répa van benne.
A répa sütikben történő használata régre nyúlik vissza, elődeink cukor helyett alkalmazták édeskés íze miatt. Ma a répatorta minden menő kávézó kínálatában megtalálható, a tésztája finom, szaftos a répának köszönhetően, bő mascarponés krémmel töltve pedig nincsen párja.
A tésztát süthetjük kör alakú tortaformában vagy kocka alakú tepsiben, akár töltelék nélkül is felszolgálhatjuk, én azonban sosem hagyom ki belőle. A mutatós, ízes torta díszítés nélkül is kínálható, én durvára aprított pekándióval szeretem a legjobban, de volt már arra is példa, hogy cukrászdában csinos kis marcipánrépákat szereztem be, azokkal díszítettem.
Mascarponés répatorta
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához:
- 30 dekagramm sárgarépa
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 15 dekagramm cukor
- 25 dekagramm török mogyoró
- 10 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál víz (hideg)
- vaj a forma kikenéséhez
Krém:
- 20 dekagramm mascarpone
- 4 evőkanál cukor
- 5 deciliter habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Díszítés:
- ízlés szerint pisztácia, mogyoró vagy pekándió
- ízlés szerint marcipánrépa
Elkészítés:
Tészta:
A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel és egy csipet sóval kemény habbá verjük, mikor már majdnem kemény, 10 dekagramm cukrot teszünk hozzá.
A maradék 5 dekagramm cukrot a tojássárgájával habosra keverjük.
A lisztet a darált mogyoróval és a sütőporral összeforgatjuk, majd a tojássárgájához keverjük a reszelt répával együtt, végül a kemény tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A formát - ami nálam 25-28 centi átmérőjű - kikenjük vajjal, majd a masszát belesimítjuk, előmelegített légkeveréses sütőben, 160 fokon 35 percig sütjük, tűpróbát alkalmazunk.
Krém:
A mascarponét a cukorral habosra keverjük, addig, amíg a cukor teljesen elolvad benne, én ehhez elektromos habverőt szoktam használni.
A tejszínt szintén elektromos habverővel, a habfixálóval együtt kemény habbá verjük, majd a mascarponés krémmel összeforgatjuk.
Összeillesztés és díszítés:
A kihűlt tortát kettő vagy három részre vágjuk (ízlés kérdése), az egyik lapot alaposan megkenjük a mascarponés krémmel, rátesszük a másik tortalapot, majd az oldalát és a tetejét is megkenjük a krémmel.
A torta tetejét durvára vagy finomra vágott pedándióval, pisztáciával vagy mogyoróval szórjuk meg, ami éppen kéznél van, de helyes kis marcipánrépákat is vehetünk a tetejére.
Fotó: Getty Images