![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, mázas sült sonka – Hidegen és melegen fogyasztva is mennyei
![mscover](https://kep.index.hu/1/0/3534/35343/353435/35343587_2704069_b5bb96c7b5c6369fe9effa5e0704f44e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sonkát sokan csak ünnepnapokon készítenek, pedig hétvégi családi ebédek alkalmával is elkészülhet a mutatós finomság.
A sonka hidegen és melegen fogyasztva is isteni, mégis sok háztartásban csak az ünnepi asztalon kap helyet, pedig érdemes lenne sokkal gyakrabban készíteni. A sült sonkát mindig vékonyan kell felszeletelni, bármilyen köret tökéletes kísérője lehet. A szép szeletelés titka, hogy miután elkészül a sonka, várni kell 20-30 percet, hogy hűljön, nem szabad rögtön nekiesni, mert akkor biztos, hogy szétesik.
A sonka mázas borítással lesz a legfinomabb, intenzív ízekkel bolondítva, jó szaftosan. A maradék sonka hidegen is finom, tökéletes szendvicsalapanyag lehet belőle.
Mázas sült sonka
![msct](https://kep.index.hu/1/0/3534/35343/353435/35343507_8526d2795d7da90c124deeb015ff63e8_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál almaecet
- 240 milliliter narancslé
- 1 evőkanál mustár
- 10 darab szegfűszeg
- 4 evőkanál olaj
- 1 kilogramm főtt sonka
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
A sonka bőrét párhuzamosan vagdossuk be.
A hagymát durvára daraboljuk fel, majd a megpucolt fokhagymákkal együtt szórjuk magas falú tepsibe. Mehet rá az almaecet, az olaj, a mustár, a szegfűszeg és a narancslé, az egészet keverjük alaposan össze. Tegyünk egy rácsot a tepsire, a rács tetejére pedig tegyük rá a sonkát. Ezüstpapír alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát.
Sütés után a sonkát helyezzük át egy másik tepsire, az alatta sült hagymás keverékkel kicsit öntözzük meg (4-5 evőkanál), utána a szegfűszeget távolítsuk el a hagymás keverékből és az egészet öntsük át egy lábasba. A hagymás alaphoz keverjük hozzá a dijoni mustárt, a Worcestershire-szószt, a mézet és a barna cukrot, forraljuk egybe, majd az egészet kenjük a sonkára, ügyelve, hogy mindenhol befedje. A mázzal bevont sonkát toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 20-35 perce, amíg szép színt kap.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!