Omlós, mázas sült sonka – Hidegen és melegen fogyasztva is mennyei

mscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sonkát sokan csak ünnepnapokon készítenek, pedig hétvégi családi ebédek alkalmával is elkészülhet a mutatós finomság.

A sonka hidegen és melegen fogyasztva is isteni, mégis sok háztartásban csak az ünnepi asztalon kap helyet, pedig érdemes lenne sokkal gyakrabban készíteni. A sült sonkát mindig vékonyan kell felszeletelni, bármilyen köret tökéletes kísérője lehet. A szép szeletelés titka, hogy miután elkészül a sonka, várni kell 20-30 percet, hogy hűljön, nem szabad rögtön nekiesni, mert akkor biztos, hogy szétesik.

A sonka mázas borítással lesz a legfinomabb, intenzív ízekkel bolondítva, jó szaftosan. A maradék sonka hidegen is finom, tökéletes szendvicsalapanyag lehet belőle.

Mázas sült sonka

msct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál almaecet
  • 240 milliliter narancslé
  • 1 evőkanál mustár
  • 10 darab szegfűszeg
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kilogramm főtt sonka
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

A sonka bőrét párhuzamosan vagdossuk be.

A hagymát durvára daraboljuk fel, majd a megpucolt fokhagymákkal együtt szórjuk magas falú tepsibe. Mehet rá az almaecet, az olaj, a mustár, a szegfűszeg és a narancslé, az egészet keverjük alaposan össze. Tegyünk egy rácsot a tepsire, a rács tetejére pedig tegyük rá a sonkát. Ezüstpapír alatt, 180 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát.

Sütés után a sonkát helyezzük át egy másik tepsire, az alatta sült hagymás keverékkel kicsit öntözzük meg (4-5 evőkanál), utána a szegfűszeget távolítsuk el a hagymás keverékből és az egészet öntsük át egy lábasba. A hagymás alaphoz keverjük hozzá a dijoni mustárt, a Worcestershire-szószt, a mézet és a barna cukrot, forraljuk egybe, majd az egészet kenjük a sonkára, ügyelve, hogy mindenhol befedje. A mázzal bevont sonkát toljuk vissza a 180 fokos sütőbe 20-35 perce, amíg szép színt kap.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük