Mediterrán hangulatú fehérbab-leves: ízes és tápláló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A görög konyha bablevesében a paradicsom és az oregánó aromái érvényesülnek a legjobban, tökéletes harmóniában vannak az ízek.
A fasolada népszerű minimalista fogás, amely viszonylag kevés alapanyagból készül. Bableves lévén talán furcsán hangzik, de nem rántjuk, sőt, húst sem teszünk bele, de sok verziója létezik. A leves különleges aromáiról az oregánó és a passzírozott paradicsom gondoskodik, tálalásnál pedig érdemes feta sajtot morzsolni bele.
A leves készítése előtti este áztassuk be a babot annyi vízbe, amennyi ellepi, főzésnél pedig friss vízzel öntsük fel. Én finomra szoktam vágni a zöldségeket fasolada készítésénél, de durvábbra is lehet darabolni a répát, hagymát, zellert, ahogy jólesik.
Egyszerű, de laktató leves, könnyen variálható, az ízekkel is lehet játszani, például vannak olyan régi receptek, amelyekben almakockák is kerülnek a levesbe, vagy a paradicsom mennyiségét növelik.
Fasolada
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm fehér bab (száraz)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 darab sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál angol zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 darab koktélparadicsom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 maréknyi petrezselyem
- ízlés szerint só és bors
- 2 evőkanál passata (passzírozott paradicsom)
Elkészítés:
A babot bőséges vízben egy éjszakán át áztatjuk.
Másnap leszűrjük, lábasba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, közepes lángon felforraljuk, majd leszedjük a habját. A készülő leves alatt kisebbre állítjuk a lángot, és 1 órán át gyöngyöztetve főzzük.
A hagymát, fokhagymát, répát és zellert finomra vágjuk.
Egy másik lábasban megdinszteljük a finomra vágott zöldségeket 4 evőkanál olívaolajon, sóval, borssal ízesítjük. Körülbelül 8 perc után a zöldségek megpuhulnak, ekkor a finomra vágott paradicsom és a 2 evőkanál passata és oregánó is a lábasba kerül. Úgy 3-4 perc után a zöldséges keveréket a babhoz adjuk, alaposan elkeverjük vele. A levest 30-45 perc alatt készre főzzük, ha szükségesnek érezzük, öntsünk még hozzá vizet.
A levest friss petrezselyemmel vagy zellerzöldjével megszórva, morzsolt feta sajttal és leheletnyi olívaolajjal megöntözve tálaljuk.
Fotó: Getty Images