Mennyei sajttorta görög joghurttal lazítva: méz kerül a krémbe és a tetejére is
A görög joghurt és a méz örök érvényű páros, bár létezhet egyik nélkül a másik, nem érdemes őket szétválasztani.
A világ legfinomabb süteményei közé tartozik az orosz mézes krémes, avagy a medovnik, melynek elkészítése igaz, kicsit nehéz és időigényes, de megéri belevágni, mert mesés desszert kerülhet ki a kezeid közül.
A medovnikban a méz a főszereplő, mely a tésztában és a krémben is helyet kap. A sütemény akkor az igazi, ha a krém nincs kisajnálva belőle, ha pedig szeretnéd, darált diót is szórhatsz alá, úgy még finomabb lesz.
Tészta:
A vajat a mézzel és a porcukorral vízgőz felett olvasszuk egybe. Ezután vegyük le a gőzről, és keverjük hozzá a tojásokat és a szódabikarbónát.
A lisztet adagoljuk a masszához, és gyúrjunk belőle tésztát (ha túl lágy, adjunk még hozzá lisztet). A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk négy egyforma méretű cipóra.
A tésztacipókat nyújtsuk egyforma méretűre (20x30 cm). Egy tepsi lisztezett hátoldalán süssük készre 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt.
Krém:
A tejfölt a mézzel, cukorral és a vaníliával keverjük össze.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a tejfölös keverékkel.
Összeállítás:
A tészták széleit vágjuk le, és morzsoljuk tálba.
Vegyünk magunk elé egy tésztalapot, fektessük nagy tálcára vagy tepsire, majd kenjük meg krémmel. Utána helyezzünk rá egy másik tésztát. A lapokat töltsük addig, míg az alapanyagok engedik, vigyázva, hogy az utolsó tésztára is jusson a krémből.
A tésztamorzsát szórjuk a sütemény tetejére. A süteményt egy éjszakára helyezzük hűtőbe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu