Réteges mézes torta orosz recept alapján: tejszínhab kerül az omlós lapok közé

mézestorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mutatós, réteges, mézes sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét, de egy ráérősebb hétvégén is érdemes megsütni.

Ha szereted a marlenkát, a medovikot is imádni fogod, hiszen szinte azonos a kettő, csak míg előbbi örmény sütemény, utóbbi orosz eredetű. A tésztájuk szinte ugyanúgy készül, csak a krémben van különbség: míg a marlenka általában sűrített tejjel és vajjal van megtöltve, addig az orosz medovikban a tejföl és a tejszín dominál. 

A mézes lapok kezdetben még ropogósak és törékenyek, ezért kell őket bőven megkenni a tejfölös krémmel, ahogy magukba szívják az édes tejszínhabot, teljesen megpuhulnak. A porcukrot ízlés szerint adagold a krémhez, mivel a tejföl picit fanyar, nem érdemes kispórolni belőle.

Hidd el, amennyire mutatós a réteges torta, annyira egyszerű elkészíteni, bár rá kell szánni az időt, biztosan sikerülni fog, és nagyon hálás lesz érte a család és a barátok.

Medovik

mézestorta

Hozzávalók 12 szelethez:

Tészta:

  • 4 evőkanál méz
  • 150 gramm cukor
  • 30 gramm vaj
  • 3 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 420 g liszt

Krém:

  • 250 ml habtejszín
  • 900 g tejföl
  • 200 g porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A cukrot, a mézet és a vajat tegyük egy kis lábasba. Alacsony lángon melegítsük őket össze, míg a vaj és a cukor el nem olvad teljesen. Ha kész, húzzuk le a tűzről.

A tojásokat verjük fel villa segítségével, majd keverjünk hozzájuk egy keveset a forró cukros vajból. Csurgassuk a tojásos keveréket a többi cukros-mézes vajba, közben folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás. 

Keverjük bele a szódabikarbónát, majd kisebb adagokban az átszitált lisztet is. Akkor jó, ha a tészta szépen összeáll, nem ragad a kezünkhöz.

Osszuk a tésztát 8 részre.

Tegyük az első darabot lisztezett felületre, majd nyújtsuk 23 centiméter átmérőjű körré. Ha nem sikerül tökéletes körré nyújtani, tegyünk rá egy 23 centi átmérőjű tányért vagy tortaformát, úgy vágjuk körbe. A felesleges, túllogó részeket tegyük félre, később még használni fogjuk. Járjunk el így a másik 7 darabbal is.

Egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyünk rá 2 tésztakört. Toljuk őket 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük 4-5 percig, míg aranyszínűek nem lesznek. Süssük meg a többi lapot is. Hagyjuk őket kihűlni.

A tésztadarabokat, amik túllógtak, szintén tegyük a tepsire, süssük meg. Ha kihűlt és megszilárdult a tészta, aprítógéppel őröljük porrá.

Krém:

A habtejszínt verjük kemény habbá.

A tejfölt keverjük krémesre a porcukorral. Forgassuk bele a tejszínhabot is, majd tegyük a krémet hűtőbe a felhasználásáig.

Összeállítás:

Osszuk a krémet 9 részre, a torta oldalára is jutnia kell.

Vegyünk magunk elé egy mézes lapot. Kenjünk rá egy rész krémet úgy, hogy mindenhol befedje, majd tegyük rá a következő lapot. Picit nyomjuk rá, de csak óvatosan, nehogy eltörjön. Ezt a lapot is kenjük meg, majd jöhet rá az újabb tészta, ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a lapok. Az utolsó lap tetejét is kenjük le krémmel, a maradékkal pedig fedjük be a torta oldalát.

Szórjuk meg a tetejét és az oldalát a félretett mézes morzsával, majd tegyük hűtőbe tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük