Mennyei sajttorta görög joghurttal lazítva: méz kerül a krémbe és a tetejére is

mézessajttorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A görög joghurt és a méz örök érvényű páros, bár létezhet egyik nélkül a másik, nem érdemes őket szétválasztani.

Ha egy picit könnyedebb, még azt is meg merem kockáztatni, egészségesebb sajttortareceptet keresel, az alábbi verzió a tökéletes választás: a tömény krémsajtot a picit könnyedebb ricotta váltja fel, amelyet krémes görög joghurt is lazít. Finomított cukor egyáltalán nincs a receptben, egy kevés méz édesíti a krémet, ezt ízlés szerint adagold attól függően, mennyire vagy édesszájú.

Mire kell figyelni?

Mivel a sajt joghurttal egészül ki, amelynek nagyobb a nedvességtartalma, azért, hogy ne ázzon el a tészta, ne legyen folyós a krém, teljesen le kell csöpögtetni a tejterméket. Ehhez egy sajtkendővel kibélelt szitába kell önteni a sajtot és a joghurtot is, majd megvárni, míg kicsöpög belőlük minden nedvesség. Mivel ez egy időigényesebb folyamat, már előző este érdemes megcsinálni.

A kész sajttorta tetejét mézzel is meglocsolhatod, de különböző magvakkal is díszítheted, legyen szó dióról, manduláról vagy pisztáciáról.

Mézes, görög joghurtos sajttorta

mézessajttorta2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 500 gramm görög joghurt
  • 500 gramm ricotta sajt
  • 200 gramm darált keksz
  • 80 gramm vaj
  • 3 ek méz
  • 1 darab tojás
  • 1 darab biocitrom
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A görög joghurtot és a ricottát keverjük alaposan össze egy tálban.

Egy szitát béleljünk ki sajtkendővel/textilpelenkával, tegyük egy tál fölé. Öntsük bele a joghurtos-ricottás keveréket, a tetejét fedjük le fóliával. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy a felesleges nedvesség kicsöpögjön a keverékből.

Másnap keverjük össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy 23 centis sütőpapírral bélelt tortaformába.

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.

A joghurtos-ricottás keveréket keverjük össze a mézzel, tojással, citromhéjjal és a vaníliával. Aki édesebbre szeretné, adhat még hozzá mézet.

Öntsük a keveréket az előkészített tésztára, egyengessük el rajta. 

Toljuk a sütőbe 30 percre, az a jó, ha a közepe még picit remegős. Tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk. Mézzel meglocsolva, magvakkal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük