Tavaszi medvehagymás-goudás csiga – Leveles tésztából készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavasz egyik csalhatatlan jele a medvehagyma megjelenése, siess, mert nagyon rövid a szezonja.
A medvehagyma szezonja oly rövid, hogy mire belejönnél, már véget is ér. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, egészen különleges ízt ad akár a megszokott ételeknek is. Egyre vigyázz, ha vásárolsz, hogy csak ellenőrzött helyről vedd, mert a levele laikus szemmel összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, amely súlyosan mérgező.
Itt olvashatsz róla bővebben, miért is jó, ha eszel ebből a szuper zöldségből. A legegyszerűbb és legnépszerűbb felhasználási módja, ha pogácsába gyúrod. Óvatosan a mennyiséggel, mert nagyon erős íze van.
Most csiga készült belőle, amelyhez nagyon jól illik valamilyen zsírosabb sajt. Ha szereted ezeket a sós nassokat, akkor készítsd el a kolbásszal és krémsajttal töltött változatot is. Mindegyik nagyon egyszerű és gyors, hiszen csak bolti leveles tészta szükséges hozzájuk.
Medvehagymás-goudás csiga
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag leveles tészta
- 2 evőkanál tökmag (tisztított)
- 1 teáskanál tökmagolaj
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál só
- 1 csokor medvehagyma
- 250 gramm sajt (gouda)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A tökmagot daráljuk meg kávédarálóval, és keverjük össze a tökmagolajjal. A medvehagymát vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le.
A leveles tésztát nyújtsuk ki, és kenjük meg a tökmagkrémmel. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg az apróra vágott medvehagymával és majdnem az összes sajttal. A hosszanti oldalától kezdve tekerjük fel, és vágjuk 1-1,5 centiméteres csíkokra.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és fektessük rá a csigákat. A tojást verjük fel, és kenjük le vele a tésztát, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük a csigákat 30 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors