Foszlós, medvehagymás kenyér házilag: kezdőknek is sikerülni fog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Virágzik a medvehagyma, élvezd a szezonját, amíg lehet, még a házi kenyeret is feldobhatod vele.
A tavasz egyik első hírnöke a fokhagyma zamatára emlékeztető zöld, melyet sokrétűen lehet felhasználni. Ínycsiklandó krémleves, pesto, pogácsa, tojássaláta és házi kenyér is készülhet belőle, amit kezdő konyhatündérek is egyszerűen el tudnak készíteni.
Az aromás zöld feldarabolva kerül a tésztába, majd dagasztás után kenyérformában nyeri el tökéletes alakját. A vekni tetejét érdemes cifrázni, szórd meg szezámmaggal, úgy sokkal gusztusosabb és finomabb lesz.
Így lesz ropogós a héja
Az igazán jó kenyér héja ropogós, ennek érdekében vízzel spricceld le kívülről kétszer. Az első spriccelés sütés előtt történjen, majd amikor elkészült, és még forró, jöhet a második vizezés. Ezután már csak türelemre lesz szükséged, várd meg, míg kihűl a vekni, és szeletelj!
Medvehagymás házi kenyér
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 dl tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor
- 10 g porélesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csokor medvehagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1.5 dl víz (langyos)
- szezámmag a tetejére ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, keverjük össze, letakarva, meleg helyen 5-8 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet a sóval forgassuk egybe.
Aprítsuk fel a megtisztított medvehagymát.
Keverjük egybe az olajat, tejfölt és vizet, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, lisztet, felaprított medvehagymát, dagasszunk tésztát belőle.
A begyúrt tésztát helyezzük kelesztő tálba, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nyomkodjuk téglalap alakúra, majd szorosan tekerjük fel és tegyük vajjal kikent kenyérformába.
A formába helyezett tésztát takarjuk le konyharuhával és pihentessük 30 percig, utána késsel metsszük be a tetejét, kevés vízzel spricceljük meg, szórjuk meg szezámmaggal és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre.
A megsült kenyeret még melegen megint spricceljük meg vízzel, várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors