Krémes, tavaszi medvehagymás rizottó – Szezonban kötelező elkészíteni

medvehagymás rizottó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz egyik első hírnöke a medvehagyma, amit egyszerűen nem lehet megunni, és nem csak azért, mert rövid a szezonja.

Gyönyörű zöld, elképesztően egészséges és nagyon jól illik az ételekbe, bár elég erős aromája és íze van - ez a medvehagyma. Amellett, hogy finom, segíti az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalma miatt javítja a szervezet ellenállóképességét. A medvehagyma a tavasszal igen gyakori felsőlégúti betegségek megelőzésére, illetve a tünetek csökkentésére is alkalmas, amelyet szezonban te is szabadon szedhetsz. Arra kell nagyon vigyázni, hogy össze ne téveszd a gyöngyvirág hasonló színű, mérgező levelével. 

A medvehagymát nagyon sokféleképpen felhasználhatod, pogácsába sütheted, de egy egyszerű túrókrémet is feldob. Krémes rizottóba is tökéletes, már a főzés közepén keverd bele, hogy a rizs át tudja venni az aromáját. 

Medvehagymás rizottó

medvehagymás rizottó recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm rizottórizs
  • 100 milliliter fehérbor (száraz)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 liter alaplé (zöldség)
  • 70 gramm vaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A medvehagymát mossuk meg, vágjuk apróra. 

A salottahagymát vágjuk apróra, egy serpenyőben pároljuk üvegesre olívaolajon. Tegyük rá a rizst, várjuk meg, amíg kifehéredik. Ekkor öntsük rá a bort. Amikor beszívta a rizs a folyadékot, vegyük le az erősséget, majd merőkanalanként adjuk hozzá az alaplevet, csak akkor öntsük hozzá a következőt, mikor az előzőt magába szívta. Közben keverjük hozzá a medvehagymát is. Mikor a rizs az összes alaplevet magába szívta, keverjük hozzá a parmezánt, a vajat, a sót és a borsot. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk néhány percig állni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük