Szereted a mekis sült krumplit? Ezzel a módszerrel otthon is elkészítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rossz hír, hogy ugyanannyira hizlal, a jó, hogy otthoni körülmények között is reprodukálható a gyorséttermi sült krumpli.
Biztosan te is elcsábultál már, ha a gyorsétteremben kapható, szinte utánozhatatlan ízű sült krumpliról van szó, ami után persze erős lelkiismeret-furdalás gyötri az embert. De ez nem akadályozhat meg abban, hogy máskor is betérj egy adagért. A mekis sült krumplinak bizony nem sok kihívója van ebben a műfajban, de ha már fast food, akkor jobb, ha otthon készíted el, és akkor ellenőrizheted, hogy mi kerül bele. Ennek a krumplinak egy plusz hozzávaló, no meg a sütési folyamat a titka.
Ha kicsit egészségtudatosabb szeretnél lenni, akkor süss a sütőben ropogós édesburgonya-hasábokat, ehhez itt találsz receptet. És bár a sült krumpli leginkább frissen jó, ha túl sokat sütöttél, akkor sem kell kétségbeesned, mert ezzel a módszerrel újramelegítheted.
A barna héjú krumpli mellett a lisztesebb fajták működnek jól, ha sütésről van szó.
Mekis sült krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
Áztatás:
- 2 liter víz (hideg)
- 50 gramm cukor
- 3 evőkanál só
- 1 teáskanál ecet
Sült krumpli:
- 6 darab krumpli (nagyobb, barna héjú)
- a sütéshez olaj
- 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a hideg vizet, a cukrot, a sót és az ecetet.
A krumplikat hámozzuk meg, és mossuk meg alaposan hideg vízzel. Vágjuk fel körülbelül 1,2 centiméter vastag hasábokra. Tegyük a krumplikat az ecetes vízbe úgy, hogy mindenhol ellepje őket. Takarjuk le, és 2 órát pihentessük.
Sűrjük le a krumplikat, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges vizet felitassa róluk.
Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olajat. Ha elég forró, akkor süssük 5 percet a krumplikat, vigyázzunk, hogy egyszerre ne tegyünk sokat az olajba. Vegyük ki őket szűrőkanállal, és tegyük papírtörlőre.
Adjuk az olajhoz a vajat vagy a kókuszzsírt, várjuk meg, amíg újra forró lesz, tegyük vissza a krumplikat és süssük aranybarnára. Szűrőkanállal vegyük ki, tegyük papírtörlőre ismét. Ízlés szerint sózzuk, és forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images