Mézeskalács helyett gyorsan: puha melaszos, gyömbéres süti - Szaftos és ragacsos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a finom, ragacsosabb állagú gyömbéres süti egy tökéletes, hétköznapi alternatívája lehet a mézeskalácsnak, de ahelyett is elkészíthetjük, gyorsabban megvan és teljesen puha a tésztája.
Ez az ínycsiklandozó sütemény - bár teasütemény hivatalosan - puha, szaftos és picit ragacsos, úgyhogy nem kell attól félnünk, hogy kiszárad és kemény lesz. A ragacsos, "chewy" állagot a melasz, vagyis a sűrű cukorszirup garantálja, ezt a hozzávalót pedig ma már egyre több helyen és egyre jobb áron be lehet szerezni.
Az ilyen teasütiket tradicionálisan még meg szokták forgatni kristálycukorban vagy durva szemű cukorban, miután megformázták őket, de ha a melasz és a tésztában található két bögrényi cukor már elégnek bizonyul, azon se lepődünk meg. Igaz, nem éppen egy diétás vagy cukormentes édesség, de ezért a sütiért megéri kicsit bűnözni.
Ebből az adagból nagyjából 40-45 darab süti jön ki, és mivel sokáig eláll, nem kell egy ültő helyünkben megennünk az összeset, nyugodtan eltehetjük későbbre is. Ajándékba is szuper, csomagoljuk bele celofánba a kekszeket, és kössünk rá egy szép díszmasnit. Ami miatt pedig különösen szeretjük karácsony idején, hogy azonnal puha lesz, nem kell fémdobozba zárni, és várni, hogy mikor puhul meg végre.
Melaszos, gyömbéres süti
Hozzávalók 40 adaghoz
- 1.5 bögre vaj
- 2 bögre cukor
- 0.5 bögre melasz
- 2 darab tojás
- 4 bögre liszt
- 4 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a sót. Tegyük picit félre.
2. A szoba-hőmérsékletű vajat (semmiképp se mikróban olvasszuk meg, hagyjuk szépen átmelegedni a konyhapulton!) robotgép segítségével keverjük ki a cukorral, amíg az állaga habos, krémes nem lesz.
3. Mehetnek hozzá a tojások és a melasz, ezeket is keverjük bele robotgéppel.
4. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is, és dolgozzuk jól össze a tésztát.
5. Takarjuk le a tésztánkat alufóliával, és tegyük be a hűtőbe 30-60 percre pihenni. Erre azért van szükség, hogy a tésztából könnyedén tudjunk golyókat formázni.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7. Készítsünk kis gömböket a tésztából, és forgassuk meg őket durva szemű kristálycukorban.
8. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 8-10 percig, amíg a tetejük el nem kezd megrepedezni.
9. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.