After Eight süti: összeolvad a csoki és a menta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az embereket két táborra lehet osztani: a mentás csokoládét imádók és utálók csoportjára. Párom egészen odavan ezért az ízkombinációért, úgyhogy nagy örömmel konstatáltuk, hogy süteményben is jól működik.
A desszert egy omlós, puha tésztából és egy selymes csokoládémázból áll. A mázban a borsmentakivonat és az étcsokoládé dominál, a tésztába egy kis mentás csokoládé kerül. Ha nem szeretnénk a kedvenc csokoládénkat a süteménytésztába tenni, akkor helyettesíthetjük sima ét- vagy tejcsokoládéval, de akkor picivel több borsmentakivonat kerüljön mellé, hogy a tésztában is érvényesülni tudjon az íze.
Bár a recept hivatalosan muffinokra vonatkozik, ha nincs kedvünk a formákba töltéssel bűvészkedni, nyugodtan el lehet készíteni a süteményt egy kisebb méretű tepsiben is. A csokoládémázhoz a csokit és a vajat vízgőz fölött olvasszuk meg, különben könnyedén kicsapódik a kakaóvaj.
Ehhez a süteményhez különösen jól passzol egy csésze kávé, a menta és a csokoládé ízét is kiegészíti a kicsit kesernyés aroma. Ha szeretnétek lenyűgözni a vendégeiteket, akkor ez a muffin-kávé páros a legjobb választás.
Mentás-csokoládés muffin
Hozzávalók 18 adaghoz
- 300 gramm liszt
- 300 gramm cukor
- 75 gramm kakaópor (cukrozatlan)
- 165 gramm vaj
- 3 darab tojás
- 200 milliliter tej
- 15 dekagramm mentás csokoládé
- 1 teáskanál borsmentakivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
Csokoládémázhoz
- 100 gramm étcsokoládé
- 125 gramm vaj
- 1 teáskanál borsmentakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki muffinpapírral 18 darab formát vagy sütőpapírral egy kisebb méretű tepsit.
A lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük össze egy tálban.
A vajat és a cukrot haberővel keverjük krémesre. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, keverjük, míg homogén nem lesz. Részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket, közben öntsük hozzá a tejet és a borsmentakivonatot. A mentás csokoládét törjük apró darabokra, majd keverjük bele a süteménytésztába.
A tésztát a formák kétharmadáig kanalazzuk. 15-20 percig süssük őket, ha elkészültek, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a csokoládét és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg. Ha folyékony, keverjük bele a borsmentakivonatot is. Locsoljuk meg vele a muffinok tetejét, készen is vagyunk.
Fotó: Getty Images