Fűszeres csirkeraguval töltött tortilla sütőben sütve: laktató, isteni mexikói recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gazdagon töltött tortillatekercsek nagyon hasonlítanak a sós palacsintákra, amelyeket fűszeres tejföllel meglocsolva érdemes fogyasztani.
A mexikói konyhára a tüzes ízek jellemzőek, nagyon szeretik a tortillát, főleg mindenféle finomsággal megtöltve kínálni. A bab, koriander és a lime sok mexikói receptben dominál, így a csirke taquitóból sem maradhatnak ki ezek az alapanyagok.
A tortillalapba húsos-rizses keverék kerül, amelyhez most kivételesen nem szükséges chilit adni, de ha csípősebbre szeretnéd, akkor bátran tegyél bele. A töltelékhez nagyon jól illik a lime fanyar aromája, de a gyümölcsöt a kész finomság mellé kínált tejfölös szószba is érdemes belecsempészni. Ahhoz, hogy több levet nyerj ki a lime-ból, tedd 10-15 másodpercre a mikróba, így a rostja felpuhul, sokkal könnyebb lesz majd kifacsarni. Ezt a hatást mikró nélkül is el lehet érni úgy, ha a gyümölcsöt a konyhapulton, a tenyereddel kicsit meggörgeted, a rostok úgy is fellazulnak.
A koriandert nagyon szeretik Mexikóban, jellegzetes aromája miatt azonban sokan ódzkodnak tőle, ezért helyette petrezselymet lehet használni. A tortillának számtalan változata létezik, akár házilag is elkészíthető, de megbocsájtható, ha a boltban, készen szerzed be, úgy sokkal gyorsabban elkészül az ebéd vagy a vacsora.
Mexikói csirke taquitos
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm csirkemell vagy -combfilé
- 10 dekagramm rizs
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 gramm vörös bab (konzerv)
- 1 csokor koriander vagy petrezselyem
- 1 darab lime (leve)
- 12 darab tortillalap
- 2 deciliter tejföl
Elkészítés:
A rizst főzzük meg.
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát (1 gerezd) és a húst (egészben hagyva). Körülbelül 10-15 perc alatt pirítsuk aranybarnára mindkét oldalán a húst.
Az elkészült húst kés és villa segítségével tépkedjük vékony szeletekre. A húst tegyük keverőtálba a dinsztelt hagymával együtt, adjuk hozzá a főtt rizst és a lecsepegtetett babot, sózzuk és borsozzuk. A koriander vagy petrezselyem fele is mehet hozzá finomra vágva és a fél lime facsart leve is, az egészet keverjük egybe, majd lefedve hagyjuk pihenni 30 percet.
A tortillalapokat töltsük meg a rizses-húsos keverékkel, majd tekerjük fel úgy, ahogy a palacsintát is szoktuk. A tekercseket tegyük enyhén kiolajozott tepsibe, a tetejüket vékonyan kenjük meg olajjal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.
A tejfölhöz adjuk hozzá a maradék limelevet, sózzuk és borsozzuk, valamint a finomra vágott koriander vagy petrezselyem maradék felét és az 1 gerezd zúzott fokhagymát, az egészet forgassuk egybe.
A megsült tekercseket ízlés szerint öntözzük meg a tejfölös szósszal.
Fotó: Getty Images