Így készül a fűszeres mexikói gyros: a frissítő salsa a lelke

5
Nyomtatás
Tacos al pastor cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebben az ételben aztán megelevenedik minden, amiért maximálisan tudunk rajongani: grillezett sertésjava egy pikáns pácban, krémes salsa, mindez pedig tortillába zárva, egy kis roppanós hagymával és ananásszal.

A tacos al pastor nevű étel Mexikóból származik, és grillezett hús az alapja, a libanoni bevándorlók honosították meg. Hasonlít a török döner kebabhoz vagy a görög gyroshoz is, annyi különbséggel, hogy a mexikói húsétel csak sertésből készül.

Ebben a fogásban az édes és a sós íz keveredik, ez adja az igazi különlegességét. Az édes ananász találkozik a csípős fűszerekkel, egymás ellenpontjaként működnek, mégis kiegészítik egymást.

Ha szereted a mexikói ízeket, akkor próbáld ki ezt az izgalmas színű húsos palacsintát is, amit akár mexikói hortobágyinak is nevezhetsz. 

Mexikói gyros

Tacos al pastor recept

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 500 gramm sertésszűz

Pác:

  • 1 evőkanál oregánó (szárított)
  • 2 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál cayenne-bors
  • 0.5 doboz chipotlekonzerv
  • 50 milliliter ecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 darab narancs leve
  • 1 darab ananász kétharmada

Salsa:

  • 0.5 csokor friss koriander
  • 1 darab lime leve
  • 75 gramm savanyított jalapeño
  • 100 gramm koktélparadicsom
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálalás:

  • 2 darab lime
  • 2 fej hagyma (felkockázva)
  • 8 darab tortillalap
  • 1 darab ananász egyharmada
Recept idők

Elkészítés:

A pác hozzávalóit egy aprítógépben keverjük össze, ha esetleg túl sűrű, egy kis vizet is adhatunk hozzá, de ne legyen nagyon folyós.

A húst vágjuk nagyon vékony szeletekre, és alaposan keverjük össze a páccal, min. 2 órán keresztül (de akár egy egész napig is) hagyjuk állni.

A salsa hozzávalóit egy aprítógépben turmixoljuk össze, ha túl leveses lenne, át is szűrhetjük.

A húst kisebb adagokban, forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt grillezzük meg, és egy tányérra szedjük ki.

Tálalás folyamán egy tortillába szedjünk a húsból, pakoljuk meg a kockázott vöröshagymával és a szintén kockázott ananásszal, mehet rá a salsa, valamint pár csepp a lime levéből.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon